Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΦυσική κατάσταση αθλητών αγώνων μοτοσικλέτας!

Φυσική κατάσταση αθλητών αγώνων μοτοσικλέτας!

Φυσική κατάσταση αθλητών αγώνων μοτοσικλέτας!

Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο στάθηκε η δεκάχρονη εμπλοκή μου ως προπονητής φυσικής κατάστασης αθλητών του πανελλήνιου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας αλλά και τώρα γυμνάζοντας τον Σάκη Σινιώρη επί σειρά ετών πρωταθλητή Ελλάδας!

IMG_2678

Με ρωτάνε πολλοί κατά καιρούς παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η φυσική κατάσταση και σε αυτό το άθλημα, να ξεκαθαρίσω ότι σε οποιοδήποτε άθλημα ακόμη και στα πιο περίεργα που δεν παίζει τόσο ρόλο η κίνηση, η φυσική κατάσταση του αθλητή είναι σημαντική και μπορεί να κάνει την διαφορά, βέβαια πάντα μελετώντας την κίνηση του κάθε αθλήματος και κάνοντας τις ανάλογες ασκήσεις.

 

Αλλά ας αναφερθώ ειδικά για τους αναβάτες μοτοσικλέτας που τρέχουν σε αγώνες!

Στην αρχή μελετάω τις κινήσεις που εκτελεί ο αθλητής πάνω στην μοτοσυκλέτα και αναλύω τις πρωτεύοντες μυϊκές ομάδες που εκτελούν την κίνηση αλλά και τις συνέργιες  μυϊκές ομάδες που βοηθούν σαν εξισορροπιστικές μυϊκές ομάδες και βοηθούν στο να γίνει η κίνηση, με αυτό τον τρόπο δουλεύω όσον  αφορά την αύξηση της μυϊκής φυσικής κατάστασης δηλ. την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει το γαλακτικό οξύ γρήγορα από τους μύες και σε αυτό οφείλετε ο κάματος του μυός δηλ. το λεγόμενο κάψιμο, αλλά παράλληλα στην αύξηση της δύναμης αυτών των μυϊκών ομάδων στα επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα αλλά και στις απότομες επιταχύνσεις στις εξόδους που ασκούνται κάποια g στο σώμα του.

IMG_2676

Παράλληλα πρέπει να αυξήσουμε την καρδιοκυκλοφοριακη ικανότητα του αθλητή δηλ. την φυσική του κατάσταση, την ικανότητα να μην ανεβάζει απότομα καρδιακούς παλμούς αλλά σταδιακά και να φθάνει σε 60%-80% του μέγιστου καρδιακού Παλμού και εκεί να διατηρείται σε όλη την διάρκεια του αγώνα που διαρκεί από 30-40′, έτσι ο αθλητής έχει τις αποδέκτες αναπνοές και η καρδιά του αποκτά την ικανότητα να ανταποκριθεί πάλλοντας και στέλνοντας αίμα προς την περιφέρεια και βέβαια βελτιώνοντας την αερόβια ικανότητα ο αθλητής αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων να δεσμεύει περισσότερο οξυγόνο από τον ατμοσφαιρικό αέρα και έτσι διοχετεύεται πιο πολύ οξυγόνο δια μέσου της αριστερής κοιλιάς της καρδιάς προς την περιφέρεια  που εκεί παρουσία οξυγόνου γίνεται η καύση του μυϊκού γλυκογόνου απελευθερώνοντας άμεσα πιο πολύ ενέργεια.

 

Ένα άλλο σημείο πολύ σημαντικό είναι ότι η έλλειψη καλής καρδιοκυκλοφοριακής ικανότητας αλλά και κακής μυϊκής φυσικής κατάστασης μπορεί να οδηγήσει τον αθλητή σε κατάσταση παρατεταμένου στρες πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα αυτό που συμβαίνει είναι, ότι ο εγκέφαλος του οργανισμού παράγει μία συντονισμένη χημική απάντηση εκκρίνοντας από τον εγκέφαλο αδρεναλίνη, νορεπινεφρίνη και κορτιζόλη, οι δυο πρώτες εκκρίνονται στην αρχή σε κατάσταση ελεγχόμενου στρες και μπορούν να αποβούν ευεργετικές γιατί επί το πλείστον η αδρεναλίνη δίνει  ένα κύμα ενέργειας και βοηθά στην εστίαση της προσοχής, ενώ συμβάλει στην κινητοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών του οργανισμού σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το νευρικό σύστημα για κάποια επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη «αντίδραση μάχης ή φυγής».

IMG_2677

Όμως αυτή που έχει αρνητικές επιπτώσεις είναι η κορτιζόλη που εκκρίνεται πιο αργά και σε καταστάσεις παρατεταμένου στρες με αποτέλεσμα ο αθλητής να έχει μειωμένη αντίληψη των πραγμάτων με συνέπεια τα λάθη που μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τον αγώνα του αθλητή!

 

Ανακεφαλαιώνοντας η φυσική κατάσταση και η γενικότερη αθλητική κατάσταση παίζει σημαντικότατο ρόλο γιατί εκτός των προαναφερθέντων προσφέρει αυτοπεποίθηση στον αθλητή ανεβάζοντας την ψυχολογία του που είναι το Α και Ω στην καταπολέμηση του στρες αλλά και στην ανταγωνιστικότητα του πράγμα που τον βοηθάει στην επίτευξη του στόχου του που δεν είναι άλλο από την νίκη!

 

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment