Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΓυμναστική μετά τα Σαράντα

Γυμναστική μετά τα Σαράντα

Γυμναστική μετά τα Σαράντα

Το να κλείσω τα 40 χρόνια της ζωής μου από ότι θυμάμαι δεν ήταν και μεγάλη υπόθεση για εμένα, ήταν απλά ένα νούμερο,ένας αριθμός. Αυτό που πραγματικά με ξάφνιασε ήταν ότι χωρίς να το καταλάβω έβαλα ξαφνικά σωματικό λίπος χωρίς να αλλάξω τίποτε από τις διατροφικές μου συνήθειες που ήταν πάντα μετρημένες και πάντα μέσα στο πλάνο διατροφής μου και βέβαια  δεν σταμάτησα ποτέ να γυμνάζομαι.Ήταν σαν κάτι να έγινε που ήταν έξω από τον έλεγχο τον δικό μου και αυτό ήταν που με πείσμωσε πιο πολυ. Έπρεπε λοιπόν να ξαναπάρω τον έλεγχο γιατί δεν ήθελα να αφήσω όλη την προσπάθεια τόσων χρόνων και να βρεθώ πάλι εκεί που ήμουν στο μακρινό παρελθόν. Έπρεπε πάση θυσία να βρω τι πρέπει να κάνω για να προχωρήσω μπροστά.

Σκεφτόμουν ότι για το σώμα μου το μυαλό μου ήταν ο φύλακας- άγγελος που το προστάτευε  και το φύλαγε από τις κακοτοπιές.

Τι συμβαίνει λοιπόν στους ανθρώπους μετά τα σαράντα? Πρώτα από όλα το ορμονολογικό σύστημα γίνεται πιο αργό και ειδικά στις γυναίκες με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός μας να γίνεται πιο αργός! Αυτό τι σημαίνει;  Ότι σιγά- σιγά χωρίς να αλλάξετε τίποτε στην ρουτίνα τόσο της διατροφής όσο και της προπόνησής σας, να βλέπετε λίπος να συσσωρεύεται σε σημεία που πριν δεν γινόταν. Ρουτίνες προπόνησης και διατροφής που πριν από λίγα χρόνια είχαν άμεση ανταπόκριση πάνω σας τώρα δεν έχουν ή καθυστερούν πολύ!

Ορισμένες αλλαγές που μπορούν να γίνουν λοιπόν πρώτα στο γυμναστήριο για να σας βοηθήσουν έτσι ώστε να συνεχίσετε να έχετε πρόοδο είναι οι παρακάτω.

– Προσθέστε αερόβια άσκηση πριν  την προπόνηση σας γύρω στα 15’-20’ και αυξήστε και στο τέλος κατά 10’-15’την καρδιοαγγειακή σας άσκηση.

–  Μάθετε στην προπόνηση σας να κάνετε σωστή διαχείριση των δυνάμεων σας γιατί δεν είσαστε πια νέοι που το σώμα σας συγχωρούσε οτιδήποτε ακραίο του κάνατε χωρίς κανένα αντίκτυπο. Τώρα αν δεν του φερθείτε με ευγένεια θα το πληρώσετε με έναν τραυματισμό που σημαίνει και αργότερο χρόνο αποθεραπείας με όλες τις συνέπειες.
IMG_3841

–  Αυξήστε την ποιότητα της προπόνησης αλλάξτε την νοοτροπία σας κάνοντας πολύ λίγο διάλλειμα μεταξύ των σετς έως καθόλου και κοιτάξτε την ρουτίνα σας με άλλο πρίσμα όχι του να φορτώσετε βάρη αλλά επικεντρωθείτε στις επαναλήψεις. Η προπόνησή σας δεν πρέπει να είναι όπως παλιά που καταναλώνατε πολύ από τον χρόνο σας στο γυμναστήριο, τώρα μια προπόνηση 40’-50’ αλλά συνεχόμενη είναι το ιδανικό.

–  Ασκηθείτε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο και άλλες 2 κάντε μια δραστηριότητα έξω που σας ευχαριστεί.

IMG_3842

Αλλά και κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα σώμα που επιθυμείτε.

–  Επικεντρώστε την διατροφή σας στην πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής άξιας όπως κοτοπουλο, γαλοπούλα, αυγά, ψάρι, κόκκινο κρέας, άπαχα γαλακτοκομικά, μην ξεχνάτε ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τον μυϊκό μας ιστό και παράλληλα να χάσουμε λίπος!

–  Να είστε προσεκτικοί στο τι βάζετε στο στόμα σας, πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε τι τρώμε για αυτό το λόγο να διαβάζετε τις ετικέτες από όλες τις τροφές που χρησιμοποιείτε και για να είστε σίγουροι χρησιμοποιήστε για σνακ φρέσκα φρούτα.

–  Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ κάντε το τελευταίο σας Γεύμα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Εφαρμόζοντας  αυτό θα επιτρέψετε στον οργανισμό σας  να αφομοιώσει  το βραδινό σας φαγητό πριν την ώρα του ύπνου!

–  Κρατήστε τα γεύματα σας σταθερά γύρω στα 5-6 την ημέρα έτσι ώστε να αφομοιώνετε τα θρεπτικά συστατικά από αυτά και να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα και τον μεταβολισμό σας ενεργό!

Αυτές οι συμβουλές δεν είναι μόνο για αυτούς που έχουν περάσει τα σαράντα, άνδρες και γυναίκες,αλλα και για όσους είναι συνειδητοποιημένοι όσον αφορά την υγεία τους σωματική και πνευματική. Αν παρόλα αυτά βλέπετε ότι δεν έχετε ανταπόκριση από το σώμα σας, το μυστικό είναι να επιμείνετε, δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να ενεργοποιηθεί, μην ξεχνάτε δεν πρέπει να περιμένετε την ανταπόκριση που είχατε πριν από χρόνια αλλά με επιμονή και υπομονή η επιτυχία και τα αποτελέσματα είναι σίγουρα!

Mitsaris Kostas 
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment