Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΘεραπεύστε το κεφάλι σας… για να φτιάξετε το σώμα σας!

Θεραπεύστε το κεφάλι σας… για να φτιάξετε το σώμα σας!

Θεραπεύστε το κεφάλι σας… για να φτιάξετε το σώμα σας!

Θεραπεύστε πρώτα το μυαλό και την καρδιά σας. Το να φτιάξεις το σώμα σου είναι το εύκολο κομμάτι,το πνευματικό και συναισθηματικό κομμάτι ειναι το δύσκολο.

“Εάν θα μπορούσα απλά να χάσω αυτό το βάρος, θα ένιωθα καλύτερα για τον εαυτό μου.”
IMG_4539

Συνήθιζα να το σκέφτομαι αυτό γιατί το άκουγα συνέχεια από πελάτες μου, αλλά από την εμπειρία μου ξέρω ότι δεν είναι αλήθεια. Δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο κακής φυσικής και σωματικής κατάστασης σκεπτόμενοι θετικές σκέψεις ή εφαρμόζοντας υγιεινές συνήθειες, το αντίθετο μαλιστα. Σταματήσαμε να έχουμε τον εαυτό μας ως προτεραιότητα, αρχίσαμε να βάζουμε την άνεση μας ως προτεραιότητα,καταλώνοντας εύκολα και γρήγορα, στην παρασκευή, τρόφιμα χωρίς να μπούμε στην διαδικασία να σκεφτούμε τι ειναι ωφέλιμο και τι καλό για εμάς αλλά το μόνο που μας ένοιαζε είναι να ζούμε μια ζωή χωρίς να σκεφτόμαστε απλά αυτό ήταν “καλή ζωή”.

Διάβασα κάπου ότι η παχυσαρκία δεν είναι το πρόβλημα – είναι ένα σύμπτωμα. Αυτή η δήλωση έχει τόσο πολύ νόημα. Ενώ το φαγητό είναι τεχνικά ενα καύσιμο για το σώμα που το βοηθάει να κινηθεί και να αναπτυχθεί, έχει γίνει πολλά άλλα πράγματα εκτός από αυτό που πραγματικά είναι. Για μερικούς από εμάς, το φαγητό είναι μια ανταμοιβή για μια σκληρή εβδομάδα στην εργασία ή για την αντιμετώπιση των εμποδίων της ζωής. Για πολλούς απο εμάς η τροφή είναι ένα είδος ευχαρίστησης και τρώμε όταν είμαστε σε κατάσταση στρες ή λυπημένοι. Χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ζωής. Για μερικούς, το φαγητό μπορεί να γίνει ακόμη και εθισμός όπου τα αποτελέσματά του μοιάζουν πολύ με αυτά ενός φαρμάκου.
IMG_4541

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να φτάσαμε μέχρι εδώ. Πολλοί από εμάς έχουν ανεπίλυτα ζητήματα απο το παρελθόν τους. Αυτά τα θέματα έχουν προκαλέσει μια ανθυγιεινή σχέση με τα τρόφιμα. Εάν αυτά τα προβλήματα προήλθαν από κακοποίηση, εκφοβισμό, ακούσια αλλά σκληρά λόγια ενός γονέα ή και έλλειψη εκπαίδευσης υγιεινών συνηθειών διαβίωσης χωρίς να αντιμετωπιστούν, θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

Γιατί φτιάχνονας το σώμα σας πρώτα αυτό δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα,αλλα μόνο προσωρινά.

Παρόλο που είναι δυνατόν να επιτύχετε τους στόχους σας χωρίς να επιλύσετε αυτές τις εσωτερικές συγκρούσεις, είναι πιθανόν να είναι πολύ δύσκολο να μείνετε εκεί. Θα είναι εύκολο να επανέλθετε στις προηγούμενες συνήθειες, ειδικά εάν πιστεύετε ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να είναι μόνο προσωρινές. Αν δεν αλλάξετε το βάρος σας και γενικότερα τον τρόπο ζωής σας, τα προβλήματα υγείας θα επιστρέψουν.

Όταν γίνεται αυτή η αλλαγή σε εναν άλλο τρόπο ζωής, γίνεστε διαφορετικό άτομο. Χρειάζεται χρόνος για να καταλάβεις ποιός είσαι γιατί μεσα στο κεφάλι σου υπάρχει η εικόνα του πώς ήσασταν πριν, η εικόνα που βλέπετε  στον καθρέφτη έχει αλλάξει και ίσως να μην την αναγνωρίσετε πια. Οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά και όχι πάντα με θετικό τρόπο. Οι φίλοι μπορεί να σταματήσουν να σας προσκαλούν σε δραστηριότητες επειδή έχετε επιλέξει πιο υγιεινές συνήθειες. Μπορεί ακόμη οι ανθρώποι που σας ενδιαφέρουν και συναναστεφόσασταν να σταματήσουν να επικοινωνούν μαζί σας. Ίσως ζηλεύουν. Ή ίσως οταν είσαστε γύρω τους να τους υπενθυμίζει το ότι δεν είναι πρόθυμοι και δεν έχουν την θέληση να αλλάξουν και εκείνοι την ζωή τους.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε χρόνο για να μάθετε πώς να λειτουργήσετε και τελικά να απεγκλωβιστείτε απο αυτόν τον κύκλο αιώνιας ενοχής, όπου τρώτε για να αισθάνεστε καλύτερα και αισθάνεστε  ένοχος επειδή φάγατε «κακά τρόφιμα». Μετά από κάποια περίοδο αυτοσυγκράτησης, τρώτε και πάλι για να αισθανθείτε καλύτερα και ο κύκλος πηγαίνει γύρω-γύρω. Η αυτοκαταστροφή συνήθως επιστρέφει.

Αλλά δεν χάνονται όλα. Είναι δυνατόν να ξεφύγουμε από αυτόν τον κύκλο. Είναι δυνατόν να επιλυθούν αυτά τα προηγούμενα θέματα. Είναι δυνατόν να ενσταλάξετε νέες υγιεινές συνήθειες και να γίνετε υγιέστεροι και ευτυχισμένοι.
IMG_4540

Παρακάτω παραθέτω κάποιες συμβουλές για να θεραπεύσετε το κεφάλι σας και να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας:

  1. Να είστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε το ζήτημα ρεαλιστικά, αυτό σημαίνει να το κατανοήσετε,να το δεχθείτε και βέβαια να ανατρέξετε στην βοήθεια ειδικού.
  2. Συνειδητοποιήστε τι πρέπει να κάνετε για να φτάσετε στο στόχο σας, το οποίο θα πρέπει να το κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας για να διατηρηθείτε.(παραδείγματα: τρώτε καλύτερα,γυμναστείτε, κόψτε το αλκοόλ).
  3. Κόψτε την εξάρτηση απο τα συναισθήματα που σας προκαλούν διέξοδο στο να τρώτε,βρείτε εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση ή την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

4.Να είστε ρεαλιστές, μην πιστεύετε οτι σας πλασάρουν. Κανένα χάπι, δίαιτα ή προϊόν που χρησιμοποιείται από μια διασημότητα δεν θα εξουδετερώσει χρόνια ανθυγιεινών συνηθειών.

  1. Να αισθάνεστε όμορφα και όχι ενοχές με το να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο με ανθρώπους που δεν υποστηρίζουν ή που συνεισφέρουν σε εναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Μπορεί να σας αγαπούν και να θέλουν το καλύτερο για σας, αλλά μπορεί υποσυνείδητα να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.

“Αξίζετε να οδηγηθείτε σε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Θεραπεύστε το κεφάλι σας. Θεραπεύστε την καρδιά σας. Θεραπεύστε το σώμα σας.”

 

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment