Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΤεστοστερόνη και έλεγχος του βάρους.

Τεστοστερόνη και έλεγχος του βάρους.

Τεστοστερόνη και έλεγχος του βάρους.

Ως άνθρωπος, μπορείτε να διπλασιάσετε την τεστοστερόνη σας, απλά με την απώλεια βάρους. Η εξέταση της τεστοστερόνης του αίματος σε μια ομάδα με παχύσαρκους άνδρες έδειξε ότι είχαν ένα μέσο επίπεδο τεστοστερόνης των 223 ng / dl, σε σχέση  με μία ομάδα ανδρών με φυσιολογικό βάρος των οποίων η τεστοστερόνη κατά μέσο όρο ήταν 599 ng / dl. Έτσι, οι παχύσαρκοι άντρες είχαν λιγότερο από το μισό της τεστοστερόνης από τους μη παχύσαρκους άνδρες! Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν  εύκολα να οδηγήσουν σε κλασικά συμπτώματα έλλειψης της τεστοστερόνης, όπως ανδρική γυναικομαστία, χαμηλή λίμπιντο, απώλεια πρωινής στύσης, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, και κόπωση.

 

Ένας από τους λόγους που τα υπέρβαρα άτομα οδηγούνται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης  είναι ότι τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν το ένζυμο αρωματάση. Η αρωματάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα. Όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερο αρωματάση έχετε, αυτο έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

 

Αν είστε υπέρβαροι, τότε η μείωση των επιπέδων του λίπους στο σώμα σας είναι ίσως ο πιο ισχυρός τρόπος για να ενισχύσετε μόνιμα τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

 

Για να δείτε το μέγεθος της αύξησης της τεστοστερόνης που μπορείτε να πάρετε όταν χάνετε βάρος, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την μελέτη του 1988 σε 11 παχύσαρκους άνδρες, οι οποίοι έχασαν μεταξύ 57 και 283 κιλά συνολικά. Όταν έχασαν αυτό το βάρος τα συνολικά επίπεδα της τεστοστερόνης τους πήγαν από το μέσο όρο των 240 ng / dl σε 377 ng / dl δηλ. μια αύξηση του 57%!

IMG_2609

Τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης, είναι πολύ πιο σημαντικά από την συνολική τεστοστερόνη του σώματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της τεστοστερόνης στο σώμα σας αδρανοποιείται επειδή είναι συνδεδεμένο με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «σφαιρίνη πρόσδεσης ορμονών του φύλου» (SHBG). Η ελεύθερη τεστοστερόνη μετρά την ενεργή τεστοστερόνη  που δεν είναι βέβαιο ότι είναι δεσμευμένη  από την SHBG.

 

Είναι πολύ πιο δύσκολο να ενισχύσετε τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης από ότι τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης, γιατί συνήθως, όταν ενισχύσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας, το σώμα σας αυξάνει την παραγωγή της SHBG πάρα πολύ.

 

Στην παραπάνω μελέτη του 1988, τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης αυξήθηκαν από έναν μέσο όρο 9,5 pmol / L, όταν οι άνδρες ήταν παχύσαρκοι, σε 13,4 pmol / L, αφού έχασαν βάρος. Αυτό είναι μια τεράστια αύξηση 41% σε ελεύθερη τεστοστερόνη!

IMG_2545

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος, είναι να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, γρήγορη κατά διαστήματα, και να κάνετε High Intensity Short Duration Workout Method  HISD που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τεστοστερόνης σας με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που ανέλυσα πιο πάνω!

 

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer
Sport&Fitness Nutrionist

Certified Personal Trainer Sport&Fitness Nutrionist

[email protected]

Σχόλια

Leave A Comment