Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΤρώτε Μακαρόνια Δεν Παχαίνουν!

Τρώτε Μακαρόνια Δεν Παχαίνουν!

Τρώτε Μακαρόνια Δεν Παχαίνουν!

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν θα σας κάνει να αποθηκεύσετε λίπος.

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις εδώ και χρόνια για το κατά ποσό τα ζυμαρικά είναι καλή τροφή. Κάποιοι επικριτές λένε ότι επειδή τα ζυμαρικά είναι υψηλή πηγή υδατανθράκων, θα σας κάνουν να παχύνετε – και είναι κάτι που πρέπει να κόψετε. Ωστόσο, νέες μελέτες έδειξαν ότι επειδή τα ζυμαρικά είναι τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορούν να καταναλωθούν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα! Πιο συγκεκριμένα, με πολλά ζυμαρικά που κατασκευάζονται τώρα από κινόα, με ωμέγα-3 λίπη, ρεβίθια και ολόκληρο το σιτάρι, η κατανάλωση ζυμαρικών δεν ήταν ποτέ υγιέστερη.

IMG_5087
Για να προσδιοριστεί το αποτέλεσμα της μελέτης, οι ερευνητές έκαναν μια σειρά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία αλλαγή στους συμμετέχοντες που έτρωγαν μονό ζυμαρικά αλλά για όσους κατανάλωναν μια χαμηλή γλυκαιμική διατροφή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σωματικό βάρος μειώθηκε σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μια διατροφή υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζυμαρικά δεν επηρέασαν δυσμενώς την αύξηση του σωματικού λίπους και μπορούν ακόμη να μειώσουν το σωματικό βάρος άλλα και να ρυθμίσουν τον δείκτη σωματικής μάζας (BMI).

IMG_5089
Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό που βάζετε πάνω στα ζυμαρικά και εννοώ τις σάλτσες, αυτές επηρεάζουν ουσιαστικά το σωματικό σας βάρος προς το χειρότερο. Ο τρόπος λοιπόν που μαγειρεύονται τα ζυμαρικά άλλα και οι σάλτσες που χρησιμοποιούνται κατά κόρων είναι αυτά που επιβαρύνουν με κακές θερμίδες και προκαλούν αύξηση του σωματικού λίπους.
Λευκά και σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, το Romano ή το ricotta μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ζυμαρικά, επίσης μια σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο, σκόρδο και διάφορα μπαχαρικά είναι ότι καλύτερο να κοσμούν τα ζυμαρικά σας. Η μετριοπάθεια βέβαια πάντα είναι το κλειδί. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τρώτε τα ζυμαρικά σας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με φέτες αμυγδάλου και με βασιλικό και μαϊντανό (δηλ. Πέστο) ή προσθέτοντας μερικά ζυμαρικά σε σπανάκι και σαλάτα ρόκα. Έτσι, με αυτές τις συμβουλές είναι ασφαλές να πούμε, οτι τα ζυμαρικά είναι μια τροφή απαραίτητη στο διαιτολόγιο μας πλούσια σε σύνθετο υδατάνθρακα και χωρίς κανένα φόβο να παχύνουμε!

 

Mitsaris Kostas

Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment