Widget Image
ΑρχικήΝέα & Πληροφορίες5 Βήματα Για Γρήγορη Ανάρρωση Και Αποθεραπεία Μετα Απο Τραυματισμό

5 Βήματα Για Γρήγορη Ανάρρωση Και Αποθεραπεία Μετα Απο Τραυματισμό

personal trainer - προσωπικός γυμναστής

5 Βήματα Για Γρήγορη Ανάρρωση Και Αποθεραπεία Μετα Απο Τραυματισμό

Στόχος μας σε μια αθλητική δραστηριότητα είναι να βγούμε ασφαλής μέσα από αυτήν έτσι ώστε να την επαναλάβουμε και να συνεχίσουμε την καθημερινή μας αθλητική ρουτίνα, όμως όσο προσεκτικοί και να είμαστε, όσο πιο προετοιμασμένοι ψυχολογικά και σωματικά να είμαστε, υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας που είναι αιτία τραυματισμού, παρακάτω θα παραθέσω κάποια βήματα  για το πως θα ξεπεράσουμε τον τραυματισμό χωρίς να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που μας εκτονώνει ψυχολογικά, αναφέρομαι βέβαια σε απλούς ανθρώπους χομπίστες και όχι σε επαγγελματίες αθλητές καθώς και όχι για περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων, αυτά είναι ένα κεφάλαιο που θα αναλύσω σε άλλο μου άρθρο.

 

Βήμα # 1: Αξιολόγηση τραυματισμού.

 

Πολλές φορές υπάρχει ένδειξη  ότι κάτι δεν πάει καλά κατά την διάρκεια της προπόνησης, οι πιο πολλοί από υπερβάλλοντα ζήλο συνεχίζουν αγνοώντας τα σημάδια του πόνου, μα ο πόνος είναι ένα καμπανάκι κινδύνου ότι εκεί κάτι συμβαίνει, δεν τον αγνοούμε, ούτε τον προσπερνάμε, γιατί αν αρχίζει να γίνεται ζημιά μπορεί να την μεγαλώσουμε.

Σταματάμε λοιπόν την συγκεκριμένη άσκηση, αλλάζουμε άσκηση χωρίς να αισθανόμαστε οτιδήποτε η σε τελική σταματάμε τελείως την προπόνηση, συνήθως η αξιολόγηση του προβλήματος γίνεται την επόμενη ημέρα, καλύτερα να χαθεί μια προπόνηση παρά να χαθούν πολλές.

Βήμα # 2: Επαναπροσδιορισμός του στόχου της προπόνησης.

 

Σαφώς ένας τραυματισμός όσο ελαφρύς και όσο σοβαρός μπορεί να είναι, σε αφήνει πίσω από τους στόχους σου.

Αφού γίνει η αξιολόγηση του τραυματισμού από ειδικό γιατρό και η επούλωση του τραύματος από φυσικοθεραπευτή, στην συνέχεια γίνεται η αξιολόγηση της περαιτέρω πορείας της προπόνησης σε συνεργασία γιατρού, φυσικοθεραπευτή και γυμναστή. Στις περιπτώσεις εκείνες που ο τραυματισμός είναι ελαφρύς μπορεί να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα προπόνησης με ασκήσεις που δεν επιβαρύνουν το σημείο του τραυματισμού πάντα με πολλές επαναλήψεις (ισοτονικές ασκήσεις) και εκ των πραγμάτων πιο λίγη αντίσταση, αλλά και ισομετρικές ασκήσεις και στις δυο ειδών ασκήσεις ο στόχος είναι, να δημιουργήσουμε πλήρη αιμάτωση στο συγκεκριμένο σημείο με αποτέλεσμα να μεταφερθούν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην επούλωση του τραύματος και στην συνέχεια στην απομάκρυνση των διαφόρων ενζύμων που δημιούργησαν την φλεγμονή και αυτό έχει σαν συνέπεια την γρηγορότερη ανάρρωση.

Βήμα  # 3: Διατροφή σημαντικός παράγοντας ανάρρωσης.

 

Συμβαίνοντας ο τραυματισμός, αυτόματα καταστρέφονται ή και λύεται η συνέχεια πολλών ή λίγων μυϊκών ινών ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού, πολύ σημαντική παράμετρος επούλωσης είναι η διατροφή, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως τα αυγά, το κοτόπουλο ή το κόκκινο άπαχο κρέας ενδείκνυνται σε ποσότητα  1-1.5 γρ ανά κιλό βάρους καθώς και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες κυρίως βιταμίνη C και B12 όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, μπρόκολο, σπαράγγια, φρέσκα λαχανικά καθώς και άψητοι ξηροί καρποί βοηθούν άμεσα στην αναδόμηση των μυϊκών ινών.

Εάν δεν είναι εφικτό να πάρουμε τα παραπάνω μακροθρεπτικά συστατικά από την διατροφή μας τότε είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στην λύση των συμπληρωμάτων διατροφής ή και σε συνδυασμό διατροφής και συμπληρώματα.

 

Βήμα # 4: Ενδυνάμωση

 

Με το που συμβαίνει ο τραυματισμός ο μυϊκός ιστός ή η άρθρωση βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, αυτόματα χάνεται μεγάλο ποσοστό του μυϊκού τόνου αλλά και της μυϊκής δύναμης, από εκείνο το σημείο και μετά είμαστε σε κατάσταση ενδυνάμωσης.

Ο γυμναστής σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό θα καταστρώσει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης του συγκεκριμένου σημείου με ειδικό ασκησιολόγιο για την γρηγορότερη επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.

Συμβουλή # 5: Ψυχολογικός παράγοντας

 

Σαφώς όταν συμβαίνει ένας τραυματισμός δεν είναι ότι καλύτερο, συνέβη όμως και θα πρέπει να σκεφτούμε ότι πάντα υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν τις πιο πολλές φορές, γι αυτό λοιπόν μάθετε να ακούτε το σώμα σας, όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες από απόψεως σωματικής ενέργειας αλλά και ψυχολογίας, γυμναστείτε έξυπνα αφουγκραστείτε το σώμα σας μάθετε να συνεργάζεστε με αυτό, κάθε προπόνηση δεν πρέπει να έχει τον ίδιο όγκο, το ζητούμενο είναι να την φέρουμε είς πέρας και να βγούμε ασφαλής για να την επαναλάβουμε.

Όταν θα συμβεί ο τραυματισμός πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και θετικοί στο πλάνο μας, έτσι ώστε να το ξεπεράσουμε γρήγορα και σωστά, ο υπερβάλλοντας ζήλος είναι ανασταλτικός παράγοντας, γιατί μια υποτροπή στο στάδιο της αποθεραπείας είναι ότι χειρότερο.

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πάντα συνέργια  πνεύματος και σώματος, είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός σε όλες τις περιπτώσεις όπως και στην περίπτωση που ανέλυσα παραπάνω.

 

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer
Sport&Fitness Nutrionist

Certified Personal Trainer Sport&Fitness Nutrionist

[email protected]

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.