Μύθος ή Πραγματικότητα: “Είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι;”
Ενώ όλοι οι υδατάνθρακες όταν καίγονται απελευθερώνουν περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, εκεί είναι που τελειώνουν οι ομοιότητες μεταξύ τους, τουλάχιστον σε σχέση με το πώς το σώμα σας τους διασπά και τους χωνεύει.
Για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι γρήγορα εύπεπτοι που σημαίνει ότι διασπώνται και καταβολίζονται αρκετά γρήγορα από το σώμα σας. Αυτό προκαλεί μια ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σας που ακολουθείται από μια απότομη αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης. Οι απλοί υδατάνθρακες μπορεί να σας αφήσουν μια πληρότητα μέχρι περίπου 45 λεπτά αφού τελειώσετε την προπόνηση σας και σας παρέχουν μια ανάρρωση μετά από αυτήν αλλά μέχρι εκεί, είναι πολύ καλή ιδέα για αμέσως μετά την προπόνηση. Παραδείγματα αυτών είναι οι χυμοί φρούτων, τα περισσότερα δημητριακά, και οτιδήποτε είναι φτιαγμένο με λευκό αλεύρι.
Οι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, διασπώνται και αφομοιώνονται πολύ πιο αργά και επιτρέπουν τη σταθερή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα σας με αποτέλεσμα να έχετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενέργεια. Αυτοί οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας, καθώς θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και συχνά περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά σε σύγκριση με τους απλούς υδατάνθρακες. Παραδείγματα αυτών είναι τα περισσότερα λαχανικά, το καστανό ρύζι, τα φασόλια και οι γλυκοπατάτες.
by Kostas Mitsaris
certified personal trainer
sport & fitness nutritionist