Widget Image
ΑρχικήΝέα & Πληροφορίες5 συμβουλές για να επιστρέψετε στην άσκηση μετά τις διακοπές.

5 συμβουλές για να επιστρέψετε στην άσκηση μετά τις διακοπές.

5 συμβουλές για να επιστρέψετε στην άσκηση μετά τις διακοπές.

Θέλετε να επιστρέψετε στην άσκηση μετά τις διακοπές; Είτε είστε αρχάριος και θέλετε να ξεκινήσετε για πρώτη φορά να αθλείστε, είτε έχετε κάνει ένα διάλειμμα για λίγες εβδομάδες, μην ανησυχείτε για το αν είστε έκτος φόρμας. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να επιστρέψετε στο σωστό δρόμο, γρήγορα.

1) Επιλέξτε μια αθλητική δραστηριότητα που σας αρέσει.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι αρχίζουν μια ρουτίνα προπόνησης για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια εγκαταλείπουν. Μετά τις διακοπές, το κίνητρο είναι στο μέγιστο επίπεδο, αλλά μόλις επιστρέψουμε σε μια ρουτίνα και είμαστε πιο απασχολημένοι με την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, είναι πολύ εύκολο να εγκαταλείψουμε το γυμναστήριο αν ο μόνος λόγος που πήγαμε ήταν επειδή θέλαμε να βρεθούμε σε φόρμα ή να χάσουμε βάρος, αλλά στην πραγματικότητα δεν το απολαμβάναμε πραγματικά. Από την άλλη πλευρά, αν επιλέξουμε μια αθλητική δραστηριότητα που μας αρέσει, οι πιθανότητες να είμαστε περισσότερο παρακινημένοι να συνεχίσουμε, είναι πολύ υψηλότερες. Η καλύτερη άσκηση δεν είναι αυτή που καίει τις περισσότερες θερμίδες, αλλά εκείνη που σας χαρίζει ευχαρίστηση και έτσι θα είστε σε θέση να την διατηρήσετε μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, μια τάξη γιόγκα ή Zumba μπορεί να είναι τόσο ευεργετική όσο το να τρέξετε για 30 λεπτά στο διάδρομο! Έτσι, φέτος, δείτε με διαφορετική οπτική γιατί θέλετε να κάνετε μια αθλητική δραστηριότητα, το πρώτο κίνητρο θα πρέπει να είναι η ικανοποίηση μέσα από αυτήν.

2) Βρείτε έναν φίλο να γυμναζεστε μαζι.

Έχοντας έναν φίλο στην προπόνηση με υψηλότερο κίνητρο από το δικό σας, μειώνει τον κίνδυνο της εγκατάλειψης. Προσωπικά δεν μου αρέσει να εξαρτώμαι, σε πράγματα που θέλω να κάνω από κάποιον άλλον, αλλά όσο περίεργο μπορεί να φανεί, το βρίσκουμε ευκολότερο να παραιτηθούμε από τον εαυτό μας για μια προσπάθεια μας παρά από έναν φίλο! Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα άτομο που θέλει να βουτήξει στην πρόκληση μαζί σας, μην πανικοβληθείτε! Συμμετοχή σε μια ομάδα ή μια τάξη ομαδικής προπόνησης είναι πολύ καλή λύση Αν σας αρέσει να προπονείστε μονός σας, μπορείτε να το κάνετε  μόνο κάποιες ημέρες της εβδομάδας, αλλά είναι καλή ιδέα να έχετε τουλάχιστον και μία ομαδική συνεδρία. Μερικές φορές, η συμμέτοχη σε μια ομαδική προπόνηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε ταχύτερα, φέρνοντας ποικιλία στην προπόνηση σας.

3) Βγάλτε απά την καθημερινότητα σας την ζυγαριά.

Ζυγίζοντας τον εαυτό σας καθημερινά μπορεί να είναι αγχωτικό και αποθαρρυντικό. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι χάνετε βάρος μία εβδομάδα και όχι τόσο μια άλλη εβδομάδα, παρόλο που παραμένετε συγκεντρωμένοι στην διατροφή σας και προπονείστε το ίδιο. Επιπλέον, το βάρος ποικίλλει από τη μία μέρα στην άλλη, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η ενυδάτωση, οι διατροφικές επιλογές και η σωματική δραστηριότητα. Επομένως, είναι καλύτερο να εστιάσετε στην ευημερία σας και να υιοθετήσετε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής. Η απώλεια βάρους θα ακολουθήσει ανεξάρτητα!

 

4) Θέστε βραχυπρόθεσμους στόχους.

Επιλέξτε πολύ μικρούς στόχους και όχι ένα μεγάλο. Θέλοντας να χάσει κάποιος 50 κιλά μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, αλλά θέλοντας να χάσει 10 φαίνεται πιο εύκολο και ρεαλιστικό! Είναι επίσης σημαντικό να καθορίσετε άλλους στόχους εκτός από την απώλεια βάρους για να παραμείνετε παρακινημένοι, επειδή μπορεί να βρείτε ότι το βάρος σας φτάνει μερικές φορές σε ένα ταβάνι κατά το οποίο κολλάτε και δεν χάνετε άλλο, το οποίο μπορεί να είναι απογοητευτικό. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ορίσετε στόχους, όπως συμμετοχή σε ένα αγώνα ή ένα αθλητικό γεγονός, πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι για την πρόοδο που σημειώνετε στη φυσική σας κατάσταση σε κάθε προπόνηση και τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Κάθε μικρή βελτίωση είναι σημαντική και σας ενθαρρύνει για την συνέχεια.

 

5) Προχωρήστε ένα βήμα τη φορά.

Ακόμη και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, μπορεί να είναι απογοητευτικό να ανακαλύψετε πόσο γρήγορα χάσατε την ικανότητά σας για προπόνηση. Γνωρίζετε ότι η καρδιαγγειακή σας ικανότητα αρχίζει να μειώνεται μετά από τρεις ημέρες ξεκούρασης; Αλλά όμως επιστρέφει γρήγορα, αρκεί να φέρεστε ευγενικά στο σώμα σας και να μην το τραυματίσετε! Όσον αφορά τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες, όσο μεγαλύτερο είναι το διάλειμμα, τόσο περισσότερο εξασθενίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δυναμώσουν και να επανέλθουν από ότι η καρδιά δηλ. η καρδιοκυκλοφοριακή μας ικανότητα. Έτσι, ίσως αισθανόμαστε καλά και θέλουμε να προπονηθούμε περισσότερο, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι οι αρθρώσεις μας δεν μπορούν να ακολουθήσουν τόσο γρήγορα, θέλουν περισσότερο χρόνο προσαρμογής, επομένως εάν πιέσουμε πιο πολύ ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος, πράγμα που θα μας πάει πίσω. Ένα άλλο συχνό λάθος είναι να προπονείστε πολύ συχνά ή με μεγάλη διάρκεια όταν ξεκινάτε, το οποίο μπορεί να είναι εξαντλητικό και αποθαρρυντικό. Ξεκινήστε με 20 έως 30 λεπτά χαμηλής έντασης άσκηση δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα με μερικές ημέρες ανάπαυσης ενδιάμεσα. Αυξήστε τη συχνότητα, το χρόνο και την ένταση προοδευτικά. Μην διστάσετε να κάνετε ένα διάλειμμα εάν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Αποφύγετε να έχετε στο κεφάλι σας την κατάσταση που ήσασταν στο παρελθόν και αντ’ αυτού να επικεντρωθείτε στην τρέχουσα πρόοδό.

Mitsaris Kostas

Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment