Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης
Πολλοί από τους πελάτες μου με ρωτούν: κάνει πολύ κακό η κατανάλωση γλυκών (ζάχαρης) σε καθημερινή βάση;
Τι είναι αυτό που προκαλεί η ζάχαρη στο σώμα μας; (το ίδιο ισχύει για το άσπρο αλεύρι)
Όταν καταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη ή άσπρο αλεύρι, το γλυκογόνο στο αίμα ανεβαίνει γρήγορα και απότομα, αναγκάζοντας το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη, ο πρωταρχικός σκοπός της οποίας είναι να οδηγήσει τη ζάχαρη σε κάθε κύτταρο, όπου αποθηκεύονται για παραγωγη ενέργειας.
Εάν το κύτταρο είναι πλήρες και δεν χρειάζεται γλυκόζη, η επιπλέον απορρίπτετε στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου του αίματος και την παραγωγή περισσότερη ινσουλίνης με αποτελεσμα η γλυκόζη να μετατρέπετε σε αποθηκευμένο λίπος!
Συμπέρασμα: να αποφεύγετε η συστηματική και καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης
ή στον καφέ ή με τη μορφή γλυκών όπως και το άσπρο αλεύρι, αν θέλουμε το δυνατόν χαμηλότερα ποσοστά λίπους!
by Kostas Mitsaris
certified personal trainer
sport & fitness nutritionist