Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΞεκούραση σημαίνει ανάπτυξη

Ξεκούραση σημαίνει ανάπτυξη

Ξεκούραση σημαίνει ανάπτυξη

Ξεκούραση είναι ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη, ίσως την σημαντικότερη δυνατότητα, να βοηθήσει κάποιος το σώμα του να φτάσει στο επόμενο επίπεδο μυϊκού μεγέθους, δύναμης και ανάπτυξης.

IMG_4284
Αυτό που μας λέει η επιστημονική βιβλιογραφία είναι ότι εάν δεν πάρετε επαρκή ανάπαυση σε συνδυασμό με αρκετό ύπνο, το σώμα σας δεν ανακάμπτει πλήρως από τις καθημερινές προπονήσεις. Αυτή η πτυχή της μη προσαρμογής, λόγω της μικρο-μυϊκής βλάβης και της προκύπτουσας φλεγμονής που ακολουθείται από ανεπαρκή χρόνο επούλωσης, οδηγεί σε αυτό που οι επιστήμονες αναφέρουν ως μια «διαρκής ανεπαρκής κατάσταση».ια την τόνωση, την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια πιο ενεργητική προσέγγιση όσον αφορά την  ανακούφιση μετά την προπόνηση. Για παράδειγμα, μετά από μια προπόνηση, η ικανότητα του σώματος να αντίδραση έπειτα από την κατάσταση φλεγμονώδους άγχους που περιέρχεται μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Αυτό σημαίνει τρεις μέρες.

Αυτή λοιπόν η κατάσταση του συνεχούς μικροτραυματισμού των μυϊκών σας ινών κατά την διάρκεια των προπονήσεων ευαισθητοποιεί τον οργανισμό σας όταν βρίσκεστε σε κατάσταση χαλάρωσης μετά την προπόνηση να επούλωση τον μικροτραυματισμό  αλλά και να προετοιμαστεί για την επόμενη προπόνηση.

Αυτό όμως προϋποθέτει ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάρρωσης πράγμα που αν δεν συμβεί όχι μόνο θα περιορίσει την ικανότητα του οργανισμού σας για να αναπτυχθεί αλλά μακροπρόθεσμα θα έχει και αρνητικό αντίκτυπο στην γενικότερη υγεία σας με υπερβολική επιβάρυνση του συστήματός σας αλλά επίσης διαιωνίζοντας ένα ανεξέλεγκτο οξειδωτικό στρες.

Έτσι αντί το μότο σας να είναι “no pain no gain” καλύτερα να γίνει “no rest no gain”

IMG_4280

Ύπνος για ξεκούραση και ανάρρωση.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια ύπνου, καθένα από τα οποία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο στάδιο του ύπνου είναι γνωστό ως non-REM δηλ. ως ύπνος κατά τον όποιον τα εγκεφαλικά κύματα που φαίνονται στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (και δείχνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα) είναι αραιά και ήρεμα που επίσης αναφέρεται ως ύπνος βαθύς. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου ύπνου, ολόκληρο το σώμα είναι χαλαρό, μειώνεται η δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού, καθώς και ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και ο αναπνευστικός ρυθμός. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ύπνου, η χρήση ενέργειας από το σώμα μειώνεται επίσης κατά περίπου 20%.

Η δεύτερη φάση του ύπνου είναι γνωστή ως REM (Rapid Eye Movements) η ταχεία κίνηση των ματιών, σε αυτό το στάδιο του ύπνου τα βλέφαρα τείνουν να τρέμουν,η αναπνοή μπορεί να γίνει ταχεία και ακανόνιστη,ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση του αίματος αυξάνονται μερικές φορές κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου. Μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ δραστήριος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ότι σε αυτό το στάδιο του ύπνου, ονειρευόμαστε. Περισσότερη διέγερση και γενικά διακοπές (θόρυβος κλπ.) χρειάζονται για να ξυπνήσουν κάποιον από τον ύπνο REM.

Όπως γνωρίζετε αναμφισβήτητα  το στάδιο REM του ύπνου είναι  που το σώμα σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών εργασιών επισκευής του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε πλήρως τις 8 ώρες του ύπνου σας με συνέπεια. Καθώς κοιμάστε, το σώμα σας περνάει μια καθορισμένη περίοδο ανάπτυξης και επισκευής κατά τα οποία συμβαίνει ο καταβολισμός και ο αναβολισμός. Όπως μπορείτε να δείτε, βιολογικά, η κακή διαχείριση του ύπνου μπορεί να απομακρύνει και να εκτροχιάσει μεγάλο μέρος της σκληρής σας σωματικής προπόνησης πράγμα που δεν το θέλετε γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος σας.

IMG_4281

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν όταν κάνετε προπόνηση δίνεται το ερέθισμα στο σώμα σας να αναπτυχθεί όταν θα ξεκουραστεί, θα κοιμηθεί επαρκώς αλλά και θα τραφεί σωστά!

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment