Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΟ υποσιτισμός δεν είναι η λύση για την μείωση του βάρους σας

Ο υποσιτισμός δεν είναι η λύση για την μείωση του βάρους σας

Ο υποσιτισμός δεν είναι η λύση για την μείωση του βάρους σας

Υπάρχει μια τεράστια παρανόηση ότι για να χάσει βάρος ένα άτομο,θα πρέπει να ρίξει τις θερμίδες που προσλαμβάνει σε 1.200 την ημέρα. Ενώ αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει για να μειώσει αρχικά το βάρος,συνεχίζοντας να έχει μια τέτοια χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να γίνει επιβλαβής για το μεταβολισμό του. Αυτός ο μύθος απώλειας βάρους διαιωνίστηκε από την προειδοποίηση ότι 1.200 θερμίδες είναι το ελάχιστο ποσό που ένας άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει για να αποφύγει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τον υποσιτισμό.

Το φαγητό είναι καύσιμος ύλη για το σώμα. Είναι αυτό που μας κάνει να κινούμαστε.Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να κινηθεί και να λειτουργήσει χωρίς βενζίνη, το σώμα μας δεν μπορεί να κινηθεί, να θεραπευτεί ή να λειτουργήσει χωρίς θρεπτικά συστατικά για να τα μετατρέψει σε ενέργεια.

Το σώμα σας δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στη δίαιτα και την πείνα. Για να επιβιώσει, θα μειώσει το μεταβολισμό του για να αντιμετωπίσει την έλλειψη τροφής. Όταν το σώμα σας δεν πιστεύει ότι θα λάβει αρκετά καύσιμα,δεν θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους ως πηγή καυσίμου. Αντ ‘αυτού, θα κάψει τους μύες, τους οποίους θεωρεί ως μια ακριβή επιλογή για να κρατήσει. Πράγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε.

IMG_4376

Κάποιος που ζυγίζει 120 κιλά μπορεί αρχικά να μειώσει το βάρος του  όταν βρίσκεται σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, αλλά θα φτάσει σε κάποιο σημείο που όσο και να προσπαθεί δεν θα μπορεί να προχωρήσει. Σκεφτείτε το σώμα σας σαν όχημα – όσο μικρότερο είναι το αυτοκίνητο, τόσο μικρότερη είναι η δεξαμενή βενζίνης. Ένα άτομο με βάρος 120 κιλά και κάποιος με βάρος 70 κιλά έχει πολύ διαφορετικές θερμιδικές ανάγκες. Αν ξεκινάτε λοιπόν με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, δεν έχετε τρόπο στην πορεία να ρίξετε τις θερμίδες σας καθώς το βάρος σας αρχίζει να σταματάει να πέφτει με τους ίδιους ρυθμούς όπως στην αρχή.

IMG_4379Το λίπος εδώ είναι η χειρότερη λέξη. Το λίπος είναι ο τρόπος του σώματός σας να προστατεύεται.Το λίπος προστατεύει τα όργανα μας. Αποθηκεύει την υπερβολική τροφή, τις τοξίνες και βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν το σώμα μας αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει αρκετό καύσιμο, διατηρεί σωματικό λίπος για να προστατευτεί και να διατηρηθεί στη ζωή. Μερικά σωματικά λίπη είναι υγιή και απαραίτητα. Αλλά πολλοί από εμάς φέρνουν περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε, λόγω του ότι κάνουμε λιγότερο υγιεινές επιλογές σε τακτική βάση.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αποκτήσουμε ένα πιο χαμηλό σε λίπος και πιο υγιές σώμα; Παρακάτω παραθέτω κάποιες συμβουλές.

  1. Η παραγωγή ενέργειας εξαρτάται αποκλειστικά από την θερμιδική αξία της διατροφής σας. Κάνοντας μια λιπομέτρηση βρείτε πόσο είναι το λίπος σας έτσι ώστε να έχετε ένα σημείο αναφοράς όταν επαναλάβετε να δείτε τι αποτέλεσμα έχετε, γιατί το ζητούμενο εκτός από χάσιμο βάρους είναι να χάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος και να διατηρήσετε αν μη τι άλλο τον μυικό σας ιστό, επίσης να μάθετε τον βασικό σας μεταβολικό ρυθμό δηλ. πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας εν ηρεμία έτσι ώστε εκεί να βασίζετε η θερμιδική αξία της διατροφής που θα ακολουθήσετε.
  2. Η ποιότητα των θερμίδων και των μακροθρεπτικών συστατικών που λαμβάνεται από την διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο. Καθαρές τροφές περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που το σώμα σας χρειάζεται. Οι μεταποιημένες και τα γρήγορα φαγητά τείνουν να είναι άδειες θρεπτικών ουσιών καθώς επίσης απορροφώνται ταχύτερα με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται στο σώμα πιο εύκολα.
  3. Σταματήστε να εστιάζετε στα άμεσα αποτελέσματα. Δεν μπορείτε να ακυρώσετε 20-30 χρόνια κακών επιλογών μέσα σε τρεις εβδομάδες ή ακόμα και τρεις μήνες! Δώστε στο σώμα σας χρόνο για να κάψει το υπερβολικό λίπος και να έχετε αποτελέσματα.
  4. Δείξτε σεβασμό στο σώμα σας. Έχετε υπομονή και φερθείτε του ευγενικά γιατί αυτό λειτουργεί σκληρά για σας. Είναι εντάξει να θέλετε να έχετε ένα πιο υγιές σώμα. Δεν είναι εντάξει να μισείτε τον εαυτό σας ή να πιστεύετε ότι είστε κακοί.
  5. Αρχικά, καθαρίστε το κεφάλι σας. Βάλτε τον εαυτό σας σε μια καλή θέση διανοητικά και συναισθηματικά. Θα κάνει πολύ πιο εύκολη την επίτευξη του στόχου σας. Επιπλέον, η κατανόηση και ο εντοπισμός των κακών συνηθειών και των λόγων που σας έφεραν σε αυτή την κακή κατάσταση θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στο στόχο σας μόλις φτάσετε εκεί.

Εστιάστε στο πώς αισθάνεστε και πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στα τρόφιμα. Και θυμηθείτε ότι είστε αυτό που τρώτε. Όσο πιο καθαρά και πιο υγιεινά τρώτε, τόσο καλύτερα θα ανταποκριθεί το σώμα σας.

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

No Comments

Leave A Comment