Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΣτρές και Ελεγχος Του Βάρους-Λίπους!

Στρές και Ελεγχος Του Βάρους-Λίπους!

Στρές και Ελεγχος Του Βάρους-Λίπους!

Ελέγξτε την κορτιζόλη την ορμόνη του στρες για την ρύθμιση του βάρους σας.

Όλοι μας στην καθημερινότητα μας έχουμε κάποιου είδους άγχους,οικογενεια εργασία και οικονομικές υποχρεώσεις, μπορούν ασφαλώς να επηρεάσουν το επίπεδο άγχους μας.Όταν το στρες είναι υψηλό,η κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους, ανεβαίνει. Η αύξηση αυτής της ορμόνης μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από τη συναισθηματική μας ευεξία έως την ικανότητά μας να χτίζουμε μυς και να καίμε το λίπος.
Εκτός απο αυτά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην φλεγμονώδη ανταπόκριση του σώματός μας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ανταπόκριση κορτιζόλης. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το άγχος και την κορτιζόλη και πώς μας κάνει υπέρβαρους.

IMG_4652

Αποτελέσματα του άγχους.
Όταν τα επίπεδα στρες είναι υψηλά,το σώμα απελευθερώνει την αδρεναλίνη για να ξεκινήσει την αντίδρασή με την κορτιζόλη, η οποία προκαλεί άμεση αύξηση της ζήτησης ενέργειας. Η κορτιζόλη αντιδρά παρέχοντας στο σώμα ένα κύμα γλυκόζης δηλ.ανεβαζει τα επίπεδα μυϊκού γλυκογόνου παρέχοντας μια άμεση πηγή ενέργειας στους μύες, αλλά όχι από συμβατικές πηγές. Παραλληλα η κορτιζόλη δημιουργεί βλάβες σε σκληρά κερδισμένους μύες στη διαδικασία της γλυκονεογένεσης στο ήπαρ. Η κορτιζόλη αναστέλλει επίσης την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία μειώνει την αποθήκευση της γλυκόζης, επιτρέποντάς της να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Εάν υποφέρετε συνεχώς από άγχος, τα επίπεδα κορτιζόλης σας θα μπορούσαν να περάσουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και να τρέχουν σε υψηλό ρυθμό συνεχώς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τελικά, να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

IMG_4651

Πώς το άγχος μας κάνει να συσσωρεύουμε λίπος?
Τα συνεχή υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του λίπους. Η κορτιζόλη έχει την τάση να ανακατευθύνει τα τριγλυκερίδια, το αποθηκευμένο λίπος και το ενδοσπλαχνικό λίπος σε περιοχές όπως η κοιλιά. Γιατί το κάνει αυτό; Η κορτιζόλη βοηθά στην ανάπτυξη λιποκυττάρων ή λιπωδών κυττάρων, καθώς και στο μεταβολισμό του λίπους σε μια βιοχημική ενζυματική αντίδραση που απαιτεί κορτιζόλη. Τα σπλαγχνικά λιπώδη κύτταρα παράγουν επίσης κορτιζόλη σε μια αντίδραση που μετατρέπει την κορτιζόνη σε κορτιζόλη, αυξάνοντας περαιτέρω τα επίπεδα κορτιζόλης.

IMG_4650

Στρες και επιθυμία.
Εκτός από την επίδρασή του στον μεταβολισμό του λίπους, η κορτιζόλη μπορεί επίσης να επηρεάσει πολλές από αυτές τις ορμόνες που επηρεάζουν την πείνα και την επιθυμία. Όταν η ινσουλίνη δεν είναι διαθέσιμη για να παραδώσει γλυκόζη στα κύτταρα που καταναλώνουν ενέργεια, το σώμα αποκρίνεται στέλνοντας ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειάζεται να φάει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης θερμίδων από υπερβολική αντιστάθμιση για την έλλειψη ενέργειας.

 

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την παραγωγή στρές – λίπους.
Η πρόληψη του στρες και η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης αρχίζει με τη μείωση του στρες στη ζωή σας. Αν έχετε άγχος από την εργασία, τη ζωή, τις οικονομικές ή τις οικογενειακές υποχρεώσεις σας, τώρα είναι η στιγμή να αναλάβετε τον έλεγχο της κατάστασής σας και να κάνετε κάτι γι ‘αυτό. Μια δυνατή προπόνηση με βάρη είναι μια προφανής επιλογή για τη μείωση του στρες, αλλά και μια πιο χαλαρωτικής μορφής άσκηση όπως η γιόγκα, άλλα και γενικά ότι σας χαλαρώνει εσάς προσωπικά από έναν χαλαρό περίπατο μέχρι μια βόλτα στο βουνό είναι αποδεκτό. Εκτός από την άσκηση, η απόκτηση αρκετής ξεκούρασης άλλα και αρκετού ύπνου θα βοηθήσει επίσης στην περαιτέρω μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Στόχος σας για τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου κάθε ημέρα!

IMG_4647

Διατροφή κατά του άγχους.
Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα φλεγμονής, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την πέψη και την απορρόφηση των τροφίμων. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ανταπόκριση στο στρες. Μέσα από μια διατροφή χαμηλή σε φλεγμονώδη τρόφιμα είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της κορτιζόλης, να μειώσετε τη φλεγμονή και να βοηθήσετε να ρυθμίσετε τον μεταβολισμό σας. Η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι υψηλή σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, έναντι των ωμέγα-6, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης, καθώς μπορείτε να καταναλώνετε πιο πολλές φυτικές ίνες και χαμηλού γλυκαιδιμικου δείκτη τροφές. Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μέταλλα και ίνες που χρειάζεται το σώμα σας θα βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Επιπλέον, επιλέξτε άπαχα κρέατα που είναι χαμηλά σε κορεσμένα λίπη, ολικής άλεσης δημητριακά και πάλι, μην ξεχνάτε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως αυτά που υπάρχουν στα ιχθυέλαια, τον λιναρόσπορο ή στους σπόρους τσια.

 

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment