Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΠερπάτημα, γρήγορο περπάτημα, jogging ή τρέξιμο.

Περπάτημα, γρήγορο περπάτημα, jogging ή τρέξιμο.

Περπάτημα, γρήγορο περπάτημα, jogging ή τρέξιμο.

Οργανώνοντας ένα πρόγραμμα αθλητικής δραστηριότητας το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι να το χωρέσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα και το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να μας βοηθήσει να καταναλώσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλές θερμίδες πράγμα που όλοι θέλουμε στην συνέχεια ειδικά για αυτούς που έχουν να γυμναστούν καιρό είναι να αποφύγουν τους τραυματισμούς.

Θα αναλύσω λοιπόν μια βασική σωματική δραστηριότητα,η οποία εκτελείτε καθημερινά από όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και είναι το περπάτημα και τις παραλλαγές αυτού που είναι το γρήγορο περπάτημα το ελαφρύ τρέξιμο καθώς και το γρήγορο τρέξιμο.

Πόσο και πως διαφέρουν μεταξύ τους θα το ανακαλύψουμε στην συνέχεια.

people_running

Οι διαφορές.

Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης, είναι μια χαμηλής έντασης προπόνηση που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς μας τόσο ώστε να επηρεάσει την καρδιοαγγειακή μας υγεία όπως είναι δυνατόν στο γρήγορο περπάτημα,στο jogging και στο τρέξιμο.

Από τεχνική απόψεως αναλύοντας την κίνηση, όταν περπατάμε, όταν κάνουμε γρήγορο περπάτημα η όταν κάνουμε jogging το σώμα λειτουργεί σαν ένα ανεστραμμένο εκκρεμές, έτσι ώστε όταν το ένα πόδι αγγίζει το έδαφος, το άλλο βρίσκεται στον αέρα.

Σε αντίθεση όταν τρέχουμε και τα δύο πόδια είναι στον αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι το ένα (εμπρός) να αγγίξει το έδαφος και πάλι. Αυτό είναι γνωστό ως hang time.

Η μέση ωριαία ταχύτητα στο περπάτημα είναι 5km/h όταν στο γρήγορο περπάτημα είναι γύρω στα 8km/h.

Το jogging από την άλλη μεριά είναι μιας ελαφριάς έντασης τρέξιμο με περίπου γύρω στα 9.5 km/h, αυτό είναι πιο κοντά στο γρήγορο περπάτημα αλλά με hang time, οτιδήποτε που έχει ταχύτητα πάνω από την μέση ταχύτητα του jogging είναι τρέξιμο.

Η επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού είναι πολύ σημαντική και είναι διαφορετική για κάθε είδος,οι κατασκευαστές δημιουργούν παπούτσια λαμβάνοντας υπ’ οψη τις πιέσεις που εξασκούνται κατά την άσκηση.

Το περπάτημα προκαλεί μικρότερη επίδραση από το τζόκινγκ και το τρέξιμο. Ως εκ τούτου, τα παπούτσια περπατήματος παρέχουν περισσότερη προστασία στο μπροστινό μέρος του ποδιού μετατάρσιο.Ενώ τα παπούτσια για τρέξιμο παρέχουν περισσότερη προστασία στο πίσω μέρος του ποδιού στην φτέρνα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα διαλέξετε ένα ζευγάρι παπούτσια βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε το κατάλληλο για το είδος της άσκησης που θα ακολουθήσετε αποφεύγοντας έτσι πιθανό τραυματισμό.

Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ‘’μπορείτε να περπατήσετε με παπούτσια για τρέξιμο αλλά δεν μπορείτε να τρέξετε με παπούτσια για περπάτημα’’

Οφέλη υγείας.

Όλες οι μορφές άσκησης έχουν τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα οςον αφορά την υγεια μας.

Το περπάτημα είναι μια χαμηλής έντασης  άσκηση η οποία είναι ευεργετική για αρχάριους αλλά και για εκείνους που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε.

Μπορούμε να έχουμε πολλά οφέλη αφιερώνοντας  κάθε ημέρα σε 30’ περπάτημα, εάν δεν μπορείτε να αφιερώσετε τόσο χρόνο τότε κάντε περίπου τον μισό δηλ. 15’ γρήγορο περπάτημα και θα έχετε περίπου τα ίδια οφέλη.

Όσο για τους ανθρώπους που επιλέγουν το  τζόγκινγκ, είναι πάντα καλύτερο να ανεβαίνουν σταδιακά στο χρόνο που αφιερώνουν από γρήγορο βάδισμα μέχρι τζόκινγκ. Μια ώρα τζόκινγκ είναι αρκετά καλή για μια υγιή καρδιά και οστά.

Το τρέξιμο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα άθλημα. Είναι γρήγορο και δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει επειδή ο φόρτος είναι περισσότερος από τους άλλους τρεις.

woman_running

Οφέλη.

Το περπάτημα γενικά βοηθάει σε αναπνευστικά προβλήματα,υπέρταση,διαβήτη,ρυθμίζει το λίπος του σώματος ,στην κατάθλιψη,στα καρδιακά προβλήματα,και σε βοηθάει να έχεις πιο γερά και υγιή κόκαλα,το γρήγορο περπάτημα έχει τα ίδια περίπου οφέλη στην υγεία όπως το jogging και το τρέξιμο.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν  ότι το έντονο περπάτημα, το τζόκινγκ ή το τρέξιμο για 30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο, ειδικά τον καρκίνο του μαστού.

Επίσης το γρήγορο περπάτημα, το τζόκινγκ ή το τρέξιμο προσθέτει χρόνια στη ζωή σας αυξάνει την καρδιοκυκλοφορική σας ικανότητα ,βελτιώνει την πνευματική σας διαύγεια ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Είναι λοιπόν είναι προφανές ότι η άσκηση είναι συνώνυμο της  καλής υγείας,η οποία είναι συνώνυμο με τη μεγάλη διάρκεια ζωής.

Κάντε την σωστή επιλογή της  άσκησης από τις προαναφερθέντες ανάλογα με το επίπεδό σας αλλά και τι σας ευχαριστεί και βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψετε τον εαυτό σας ενώ το κάνετε.

Και βέβαια έχετε την έγκριση του γιατρού σας προτού αρχίσετε οτιδήποτε!

Mitsaris Kostas 
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment