Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΤι πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας

Τι πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας

supertrainer

Τι πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας

Κάθε φορά που πασχίζουμε να χάσουμε βάρος ή να πάρουμε βάρος πάντα είμαστε έτοιμοι να κατηγορήσουμε τον αργό μας μεταβολισμό η μόνιμη δικαιολογία. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς δεν υπάρχουν μαγικά πράγματα που να εγγυώνται την ενίσχυση του μεταβολισμού σας ή το χάσιμο του λίπους της κοιλιάς σας.
Αλλά τι είναι ο μεταβολισμός? Μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια, ακούγεται βέβαια απλή διαδικασία αλλά ουσιαστικά είναι σύνθετη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και το φύλο σας.
Στην συνέχεια θα αναφέρω απλά πράγματα που μπορείτε να ακολουθείτε κάθε ημέρα τα οποία μπορούν να κρατήσουν σε υψηλό ρυθμό τον μεταβολισμό σας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ικανότητα καύσης πολλών θερμίδων και στην συνέχεια τι πρέπει να αποφεύγεται για να μην επιβραδύνεται τον μεταβολισμό σας!

supertrainer
– Γυμναστείτε.

Η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας ξύπνιο. Αλλά το κλειδί είναι και η συχνότητα των προπονήσεων.
Επιλέξτε μια αθλητική δραστηριότητα που σας ικανοποιεί και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας αλλά και στον στόχο που έχετε θέσει.

supertrainer
– Πιείτε πράσινο τσάι.

Καλά νέα για τους λάτρεις του τσαγιού. Ένα ζεστό φλιτζάνι πράσινο τσάι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη που αυξάνουν το μεταβολισμό λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει και ονομάζονται κατεχίνες. Μια έρευνα του Μαρτίου 2013 που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό του λίπους.

supertrainer
– Προτιμήστε πικάντικες τροφές.

Τα πικάντικα τρόφιμα ενεργοποιούν και επιταχύνουν τον μεταβολισμό σας, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό σας ρυθμό κατά 8% και όλα αυτά οφείλονται στην ουσία καψαϊκίνη που περιέχετε κυρίως στις καυτερές πιπεριές.

supertrainer
– Πίνετε καφέ.

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που αυξάνει προσωρινά τον καρδιακό σας ρυθμό και έτσι αυξάνει την καύση θερμίδων.
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την δράση της που ενισχύει το μεταβολισμό, δοκιμάστε να καταναλώσετε καφέ πριν την αθλητική σας δραστηριότητα κάτι που θα σας δώσει μια επιπλέον ενέργεια κατά τη διάρκεια της.

supertrainer

– Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα διατροφής.

Αν και η αγορά βιολογικών ειδών διατροφής είναι πιο ακριβή, αξίζει τον κόπο αν προσπαθείτε να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας.
Ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας συνδέει τις χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας – όπως τους ρύπους και τα φυτοφάρμακα – με την αύξηση του βάρους. Επιστήμονες τεκμηριώνουν με έρευνες ότι οι περιβαλλοντικοί ρύποι μπορούν να διαταράξουν τις μεταβολικές λειτουργίες και να συμβάλουν στην παχυσαρκία.

supertrainer

– Κοιμηθείτε αρκετά και κάλα

Ένας κακός νυχτερινός ύπνος μπορεί να κάνει περισσότερα κακό από ό, τι να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένος, μπορεί και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου, που καθορίζεται από όχι περισσότερο από πέντε ώρες νυχτερινού ύπνου, σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα από ότι μετά από ένα λιπαρό Γεύμα
Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό? Πάρτε ένα υπνάκο στην μέση της ημέρας για 30 λεπτά, ο οποίος μπορεί να αναιρέσει τις κακές επιπτώσεις στην υγεία έπειτα από ένα κακό βραδινό ύπνο και επίσης να ανακουφίσει επιπλέον από το άγχος και να ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

supertrainer

– Μείνετε ενυδατωμένοι.

Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και λειτουργικό. Στην πραγματικότητα, όταν είστε αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας γίνεται αργός και το σώμα σας καίει κατά 2% λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης (ACE).
Ποσό όμως νερό χρειάζεστε για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας; Το ACE συνιστά 2-3 λίτρα την ημέρα και βεβαιωθείτε ότι είναι παγωμένο. Το κρύο νερό μπορεί προσωρινά να ενισχύσει το μεταβολισμό σας καίγοντας περισσότερες θερμίδες, αφού το σώμα σας πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει ενέργεια για να θερμάνει τη θερμοκρασία του νερού που μπαίνει στο σύστημα πριν μπορέσει να ενυδατωθεί σωστά.
Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε.
Ορισμένοι τρόποι αύξησης του μεταβολισμού μπορεί να θεωρηθούν ως μια καλή ιδέα στη θεωρία, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να μειώσουν τις προσπάθειές σας για αύξηση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους. Παρακάτω θα αναφέρω τι να μην κάνετε εάν θέλετε να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας ενεργό.

supertrainer

– Να παραλείψετε το πρωινό:

Εάν αποφύγετε το πρωινό, μπορεί να σαμποτάρετε τον στόχο σας της απώλειας βάρους και να μπερδέψετε το μεταβολισμό σας. Η παράλειψη του πρωινού είναι σημαντικά συνδεδεμένη με μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωινό ξυπνάει το μεταβολισμό σας και επιταχύνει την πέψη σας ως εκ τούτου συνίσταται η επιλογή ενός πρωινού πλούσιου σε άπαχη πρωτεΐνη και υψηλού σε φυτικές ίνες.

supertrainer

– Δίαιτες Yo-Yo:

Εάν επιλέγεται ακραίες δίαιτες και το βάρος σας ανεβαίνει και πέφτει σαν ασανσέρ κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στο σώμα σας και στο μεταβολισμό σας. Οι δίαιτες που προκαλούν σοκ στο σώμα σας μέσα από την υπερβολή δεν είναι μόνο επικίνδυνες για την υγειά σας αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος και πολύ πιο εύκολο να πάρετε βάρος.

supertrainer

– Να μειώνετε δραματικά την λήψη θερμίδων:

Η μείωση των θερμίδων είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, αλλά όταν αρνείστε στον εαυτό σας πάρα πολλά, οι προσπάθειές σας μπορεί να αντιστραφούν. Όταν μειώνετε δραστικά την πρόσληψη θερμίδων, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται ως δικλείδα ασφάλειας για να εξασφαλιστεί ότι το σώμα σας θα πάρει επαρκή ποσότητα θερμίδων για βασικές ενεργειακές λειτουργιές!
Συμπέρασμα.
Όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω για το πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητα σας δεν έχουν μονό αντίκτυπο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας αλλά και στην γενικότερη υγειά σας σωματική και ψυχολογική, πράγματα που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ποιότητα στην ζωή σας!

Mitsaris Kostas
Certified Personal Fitness Trainer
Sport&fitness Nutritionist Life Coach
Author “The well-being bible”
www.supertrainer.gr

Σχόλια

Leave A Comment