Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΎπνος και αύξηση της τεστοστερόνης!

Ύπνος και αύξηση της τεστοστερόνης!

Ύπνος και αύξηση της τεστοστερόνης!

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο λόγος που οι περισσότεροι νέοι άνδρες το πρωί έχουν την μεγαλύτερη ερωτική τους επιθυμία είναι επειδή το σώμα τους παράγει το μεγαλύτερο μέρος της τεστοστερόνης, ενώ κοιμούνται!

 

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι ο συνολικός χρόνος ύπνου συσχετίζεται άμεσα με το πόσο παραγωγή τεστοστερόνης έχετε το πρωί. Όσο περισσότερο κοιμηθείτε  τόσο υψηλότερα θα είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας.

IMG_2624

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σκοτώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Μια μελέτη του 2008 σε δέκα υγιείς, μη καπνιστές, αδύνατους άντρες στα είκοσι τους, έδειξε ότι ο περιορισμένος ύπνος οδήγησε σε μηδενική αύξηση της τεστοστερόνης κατά την διάρκεια του ύπνου. Οι ίδιοι δέκα νεαροί άνδρες όταν αύξησαν τις ώρες του ύπνου σε 8-9 ώρες αυξήθηκε αυτόματα και η παραγωγή τεστοστερόνης τους κατά 20 έως 30% ή και περισσότερο.

 

Από τις επιστημονικές μελέτες δεν είναι σαφές εάν η διάρκεια του ύπνου ή η ποιότητα του ύπνου είναι πιο σημαντική. Κάποιες μελέτες λένε ότι η διάρκεια του ύπνου είναι πιο σημαντική (όπως η μελέτη του 2007), άλλες λένε ότι η ποιότητα του ύπνου είναι πιο σημαντική (όπως η μελέτη του 2008). Αλλά ας χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική εδώ. Θα έχετε την καλύτερη ώθηση τεστοστερόνης αν βελτιώσετε  τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου σας.

 

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι λειτουργεί και το αντίθετο πάρα πολύ. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σας οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου. Αυτό είναι καλή είδηση, διότι σημαίνει ότι οτιδήποτε άλλο κάνουμε για την ενίσχυση της τεστοστερόνης, θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα, το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει να αυξήσουμε περαιτέρω την παραγωγή τεστοστερόνης.

 

Σας συμβουλεύω λοιπόν ότι πρωταρχικός σας στόχος πρέπει να είναι το χάσιμο βάρους. Ο έλεγχος του βάρους δεν ενισχύει μόνο την παραγωγή τεστοστερόνης, βοηθά επίσης να κοιμηθείτε καλύτερα μέσω άλλων μηχανισμών (όπως καλύτερη αναπνοή και παροχή οξυγόνου, κατά την διάρκεια του  ύπνου), η οποία θα ενισχύσει την τεστοστερόνη ακόμη περισσότερο!

 

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer
Sport&Fitness Nutrionist

Certified Personal Trainer Sport&Fitness Nutrionist

[email protected]

Σχόλια

Leave A Comment