Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΎπνος το μυστικό μιας καλής και υγιούς ζωής!

Ύπνος το μυστικό μιας καλής και υγιούς ζωής!

personal trainer νοτια προαστια

Ύπνος το μυστικό μιας καλής και υγιούς ζωής!

Ο συγχωρεμένος ο παππούς μου Μήτσαρης Κώστας και αυτός, πάντα μου έλεγε-όταν τον ρώταγα για τον μεσημεριανού του ύπνο και γενικώς για τον ύπνo-ότι είναι μακροζωία.Τηρούσε πάντα ευλαβικά τα ωράρια του ύπνου του δηλ. 6-7 ώρες το βράδυ και το πολύ 1 ώρα το μεσημέρι,πέθανε πάνω από 90 χρόνων αλλά το κυριότερο ήταν ενεργητικός και υγιής μέχρι την τελευταία ημερα του σε αυτόν τον πλανήτη!
Για πολλά χρόνια δεν έδινα και πολύ σημασία στο θέμα ύπνος αλλά όμως σιγά – σιγά έπαψε για μένα να είναι μονο μια βιολογική ανάγκη και άρχισα να συνειδητοποιώ την σημαντικότητα του στην ζωή μας, γιατί η φιλοσοφία μου είναι να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι κάνουμε,γιατί το κάνουμε και τι μας προσφέρει.

supertrainer

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να μάθουμε κάποια πράγματα για τον ύπνο!
Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση για τα άτομα που διαθέτουν κεντρικο νευρικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από μείωση της αντίληψης και περιορισμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της οποίας το σώμα φαίνεται να υπολειτουργεί σε ό,τι αφορά στην εξωτερικά παρατηρούμενη δράση του.
Η κατάσταση του ύπνου δεν παρατηρείται αποκλειστικά στον άνθρωπο. Πάρα πολλά ζώα (θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια και ορισμένα έντομα) κοιμούνται, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο. Έτσι, ο ύπνος είναι μια βιολογική λειτουργία που αφορά σχεδόν σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. Υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια ύπνου, καθένα από τα οποία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο στάδιο του ύπνου είναι γνωστό ως non-REM δηλ. ως ύπνος κατά τον όποιον τα εγκεφαλικά κύματα που φαίνονται στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (και δείχνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα) είναι αραιά και ήρεμα,επίσης αναφέρεται ως ύπνος βαθύς. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου ύπνου, ολόκληρο το σώμα είναι χαλαρό, μειώνεται η δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού, καθώς και ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και ο αναπνευστικός ρυθμός. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ύπνου, η χρήση ενέργειας από το σώμα μειώνεται επίσης κατά περίπου 20%.

supertrainer

Η δεύτερη φάση του ύπνου είναι γνωστή ως REM (Rapid Eye Movements) η ταχεία κίνηση των ματιών, σε αυτό το στάδιο του ύπνου τα βλέφαρα τείνουν να τρέμουν, η αναπνοή μπορεί να γίνει ταχεία και ακανόνιστη, ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση του αίματος αυξάνονται μερικές φορές κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου. Μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ δραστήριος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ότι σε αυτό το στάδιο του ύπνου, ονειρευόμαστε. Περισσότερη διέγερση και γενικά διακοπές (θόρυβος κλπ.) χρειάζονται για να ξυπνήσουν κάποιον από τον ύπνο REM.
Σε αυτή την φάση του ύπνου το στάδιο REM είναι που το σώμα σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών εργασιών επισκευής του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε πλήρως τις 6-8 ώρες του ύπνου σας με συνέπεια. Καθώς κοιμάστε, το σώμα σας περνάει μια καθορισμένη περίοδο ανάπτυξης και επισκευής κατά τα οποία συμβαίνει ο καταβολισμός και ο αναβολισμός. Όπως μπορείτε να δείτε, βιολογικά, η κακή διαχείριση του ύπνου μπορεί να απομακρύνει και να εκτροχιάσει μεγάλο μέρος της σκληρής σας σωματικής προπόνησης πράγμα που δεν το θέλετε γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος σας.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι το πρώτο στάδιο του ύπνου της ανάρρωσης συμβαίνει συγκεκριμένες ώρες δηλ. από τις 10.00 το βράδυ περίπου μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες δηλ. 1.00-2.00 και η δεύτερη φάση του ύπνου που είναι η ανοικοδόμηση κατά την οποία και ο μεταβολικός ρυθμός είναι ενεργός και υψηλός συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες δηλ. από τις 3.00 τα ξημερώματα έως 7.00 με 8.00 το πρωί που σημαίνει ότι εάν η περίοδος του ύπνου σας δεν είναι σε αυτά τα ωράρια τότε δεν συμβαίνει ένας υγιής ύπνος με όλα τα οφέλη του.
Για την ιστορία να αναφέρω ότι οι άνθρωποι παλιά κοιμόντουσαν λίγο μετά από την Δύση του ηλίου δηλ. νωρίς το βράδυ και ξυπνάγαν με την αυγή δηλ. με το πρώτο φως, βέβαια αυτό στις σύγχρονες κοινωνίες έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετική προσαρμογή.

supertrainer

Ποια είναι λοιπόν η ποσότητα του ύπνου που είναι ευεργετική για την υγειά μας και μιλάμε πάντα για ένα ενήλικα άνθρωπο, οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να κυμαίνεται από 6-9 ώρες και εξαρτάται βέβαια από την ηλικία όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η ώρα του ύπνου και βέβαια από την σωματική δραστηριότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στα παραπάνω χρονικά πλαίσια έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, χαμηλή αρτηριακή πίεση και γενικώς καλή υγειά. Εάν για κάποιο λόγο ο βραδινός μας ύπνος δεν είναι μέσα σε αυτά τα όρια τότε μπορεί να αναπληρωθεί από ένα μεσημεριανό ύπνο στην μέση της ημέρας από 20 λεπτά έως 1 ώρα. Και εδώ έρευνες επιστημόνων έχουν δείξει ότι μέσα σε αυτά τα χρονικά πλαίσια ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αντισταθμίσει ένα κακό βραδινό ύπνο άλλα να έχει και γενικότερες ωφέλειες στην υγειά του ανθρώπου!

Ανακεφαλαιώνοντας ύπνος σημαίνει ξεκούραση που με την σειρά της σημαίνει ανάρρωση, που σημαίνει καλή υγειά, ενέργεια, διαύγεια πνεύματος, δημιουργικότητα που όλα αυτά μας οδηγούν σε μια υγιή και ποιοτική ζωή και μακροζωία!

 

Mitsaris Kostas
Certified Personal Fitness Trainer
Sport&fitness Nutritionist Life Coach
Author “The well-being bible”
www.supertrainer.gr

Σχόλια

Leave A Comment