Widget Image
ΑρχικήΝέα & Πληροφορίες15 Λάθη στην προπόνηση σας και πώς να τα διορθώσετε! (Μέρος δεύτερο)

15 Λάθη στην προπόνηση σας και πώς να τα διορθώσετε! (Μέρος δεύτερο)

15 Λάθη στην προπόνηση σας και πώς να τα διορθώσετε! (Μέρος δεύτερο)

 

Μέρος δεύτερο!

Λάθος # 6Λάθος εκτέλεση των ασκήσεων!

Τώρα μοιάζω με υποκριτή, σωστά; Μα αν χρησιμοποιείτε βάρη πέραν των δυνατοτήτων σας είναι επόμενο ότι θα χαλάτε και την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις το να κλέβουμε λίγο σε κάποιο σημείο της άσκησης είναι θεμιτό και έχει και αποτελέσματα.

Διόρθωση: Ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσετε μια χαλαρότερη μορφή στην εκτέλεση των ασκήσεων είναι να κάνετε τουλάχιστον το πρώτο μισό του σετ σας σε αυστηρή μορφή, μέχρι να μην μπορείτε να ολοκληρώσετε άλλες επαναλήψεις με αυτό τον τρόπο και στη συνέχεια, επιτρέψτε στον εαυτό σας να “κλέψει”λίγο. Σκεφτείτε το σαν να χρησιμοποιείτε την μέθοδο των “αναγκαστικών επαναλήψεων“.

Λάθος # 7: Αποφυγή ελεύθερων βαρών

Τα παλιά χρόνια οι αθλητές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν στην προπόνηση τους μόνο ελευθέρα βάρη Τώρα έχουμε την επιλογή να χρησιμοποιούμε υπερσύγχρονα μηχανήματα, με δεδομένο ότι τα μηχανήματα είναι πιο φρέσκα είναι πολύ εύκολο να μονοπωλούν σε όλα τα προγράμματα προπόνησης. Το πρόβλημα συνίσταται όταν χρησιμοποιούμε μονό αποκλειστικά μηχανήματα στην προπόνηση μας. Με αυτόν τον τρόπο χάνουμε τα πολλά οφέλη από την χρησιμοποίηση ασκήσεων με ελευθέρα βάρη, όπως πιέσεις με μπάρα, άρσεις θανάτου, σκουωτς και άλλες.

Διόρθωση: Βάλτε πάντα στην αρχή της προπόνησης σας σε κάθε μυϊκή ομάδα μια άσκηση με ελευθέρα βάρη και μετά προχωρήστε στην χρησιμοποίηση των διαφόρων μηχανημάτων. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ενσωματώσετε στην προπόνηση σας πάντα τα ελευθέρα βάρη.

Λάθος # 8: Αποφυγή μηχανών και τροχαλιών.

Με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν εκείνοι που αποφεύγουν οποιοδήποτε κομμάτι εξοπλισμού που δεν είναι μπάρα ή αλτήρας. Ενώ είναι πολύ καλό να επικεντρωθούμε στις αποδεδειγμένα βασικές ασκήσεις, υπάρχουν και πολλά μηχανήματα που κάνουν εξαιρετική δουλειά απομόνωσης μυϊκών ομάδων, όπως είναι το πεκ ντεκ, οι εκτάσεις τετρακέφαλων, οι κάμψεις μηριαίων δικέφαλων, οι διασταυρώσεις στην τροχαλία. Ορισμένες μηχανές κάνουν καλύτερη δουλειά στο να δουλεύουν μια ομάδα μυών μέσα από το πλήρες φάσμα της κίνησης πολύ καλύτερα από τις αντίστοιχες με ελευθέρα βάρη

Διόρθωση: Με κάθε τρόπο, χρησιμοποιήστε βασικές ασκήσεις με ελευθέρα βάρη αλλά μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας κάποια μηχανήματα η τροχαλίες που έχουν να σας προσφέρουν πολλά.

Λάθος # 9: Μη χρησιμοποίηση αξεσουάρ γυμναστήριου.

IMG_6160Κάποιοι θεωρούν ότι η χρησιμοποίηση κάποιων αξεσουάρ στο γυμναστήριο όπως ζώνη για την μέση, περικάρπια, λουριά καρπών η γάντια δεν είναι απαραίτητη και ότι δεν είναι για αυτούς που είναι σκληροί τύποι. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στη χρήση οποιουδήποτε εξαρτήματος που είτε σας κρατά ασφαλείς όπως ζώνη, είτε σας επιτρέπει να γυμνάσετε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα πιο σκληρά, όπως ιμάντες καρπού στην μέρα της πλάτης (δεδομένου ότι η λαβή σας, τυπικά θα δώσει στις βαριές κινήσεις της πλάτης την δυνατότητα να την γυμνάσετε καλύτερα).

Διόρθωση: Χρησιμοποιήστε ότι θέλετε ή χρειάζεστε που σας επιτρέπει να έχετε ποιοτικές προπονήσεις. Αν κάποιος άλλος έχει πρόβλημα με αυτό, είναι δικό του πρόβλημα!

Λάθος # 10: Έλλειψη διατροφικής υποστήριξης.

Πιθανώς το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι πιο πολλοί είναι η διατροφική υποστήριξη της προπόνησης που σημαίνει ότι στο στάδιο της ανάρρωσης – ανάκτησης δεν παρέχονται στον οργανισμό τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Πολλοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια στο γυμναστήριο αλλά είναι τεμπέληδες όταν πρόκειται να φάνε τα σωστά τρόφιμα στις κατάλληλες χρονικές στιγμές. Επομένως, δεν βλέπουν ένα μικρό μέρος των πιθανών αποτελεσμάτων που θα έπρεπε να δουν.

Διόρθωση: Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από την προπόνηση, φάτε ένα γεύμα που περιέχει ποιοτικές πρωτεΐνες και πηγές υδατανθράκων κάθε δύο έως τρεις ώρες, από τη στιγμή που ξυπνάτε μέχρι να κοιμηθείτε. Για τους περισσότερους, αυτό σημαίνει πέντε έως έξι γεύματα κάθε μέρα. Είναι πολύ και σχολαστική προσπάθεια, αλλά αποδίδει!

 

Mitsaris Kostas

Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment