Widget Image
ΑρχικήΝέα & Πληροφορίες3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για “κάψιμο λίπους-χτίσιμο μυών”

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για “κάψιμο λίπους-χτίσιμο μυών”

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για “κάψιμο λίπους-χτίσιμο μυών”

Για τις γυναίκες δεν είναι μια εύκολη υπόθεση όταν έχουν στόχο να κάψουν λίπος και συγχρόνως να δημιουργήσουν μύες στο σώμα τους,το κορμί των γυναικών δεν είναι ακριβώς σχεδιασμένο για αυτόν τον σκοπό. Ανατομικώς αλλά και από απόψεως γενετικής και ορμονολογικώς έχουν την τάση να αποθηκεύουν λίπος και έχουν περιορισμένες ικανότητες στην δημιουργία μυών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν το μειονέκτημα αυτό και να έχουν ακόμα ένα άπαχο και κομψό σώμα! Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουν γιατί σχεδιάστηκαν κατά αυτόν τον τρόπο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το κάψιμο λίπους και την οικοδόμηση μυών για τις γυναίκες.

IMG_4693

1.Οι γυναίκες αποθηκεύουν το λίπος διαφορετικά.
Οι γυναίκες έχουν την τάση να κρατάνε και να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος εν αναμονή της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Αυτό το λίπος αποθηκεύεται κυρίως γύρω από τους γλουτούς, τους γοφούς και τους μηρούς και ονομάζεται γλουτιαίο- μηριαίο λίπος. Οι άντρες, από την άλλη πλευρά, αποθηκεύουν το μεγαλύτερο μέρος του λίπους τους στη σπλαχνική ή κοιλιακή περιοχή. Αυτή η διαφορά αποθήκευσης με τη σειρά της προκαλείται από το μεταβολισμό. Το γλουτιαίο- μηριαίο λίπος δεν είναι μόνο πιο δύσκολο να έχει πρόσβαςη οςον αφορά την προπονηςη αλλα είναι και πιο δύσκολο να καεί! Οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους υποδοχείς καύσης λίπους, που ονομάζονται βήτα υποδοχείς, σε αυτή την περιοχή σε σύγκριση με τους άνδρες. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε ότι η απελευθέρωση λιπαρών οξέων που προκαλείται από την απελευθέρωση αδρεναλίνης,με τη μεσολάβηση της κατεχολαμίνης, είναι χαμηλότερη στις γυναίκες έναντι των ανδρών, ενώ η ελεύθερη απελευθέρωση λιπαρών οξέων στο άνω μέρος του σώματος είναι συγκρίσιμη. Οι κατεχολαμίνες, όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη, είναι ορμόνες που εμπλέκονται στην καύση λίπους που δεσμεύουν τους β-υποδοχείς και, με τη σειρά τους, ενεργοποιούν το μεταβολισμό του λίπους.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μετά το φαγητό, οι γυναίκες έχουν υψηλότερη αποθήκευση λίπους στον λιπώδη ιστό. Η πρόσβαση σε αυτό το λίπος, αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολη, είναι εφικτή εάν ακολουθήσετε μια διατροφή που διαχειρίζεται καλύτερα τους υδατάνθρακες. Μειώνοντας τους υδατάνθρακες, το σώμα μπορεί να αρχίσει να έχει πρόσβαση στο αποθηκευμένο λίπος πιο εύκολα αντί να πηγαίνει κατευθείαν σε υδατάνθρακες για μια γρήγορη πηγή ενέργειας.

IMG_4694

2.Δεν λειτουργεί κάθε διατροφή το ίδιο για όλες τις γυναίκες.
Μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας ότι σχεδόν οποιαδήποτε δίαιτα θα λειτουργήσει για απώλεια λίπους, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι γυναίκες αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν αυτό που τρώνε διαφορετικά από έναν άνδρα. Έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες πριν από την αξιοποίηση του λίπους. Αυτό προκαλεί το σώμα μας να κρατήσει το λίπος που έχουμε αποθηκεύσει υπέρ της πρόσβασης σε υδατάνθρακες. Έτσι εάν ακολουθείτε μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες, ακόμα και αν είναι χαμηλότερη σε θερμίδες, μπορεί να μην βελτιστοποιείτε το δυναμικό καύσης λίπους. Αντ ‘ αυτού, σκεφτείτε ένα πλάνο 40% πρωτεΐνης, 25-30% λιπαρά και 30-35% υδατανθράκων. Επίσης, υπάρχει κάποια έρευνα που δείχνει ότι οι δίαιτες τύπου νηστείας μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικές για πολλές γυναίκες. Η νηστεία μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση των ορμονών μιας γυναίκας με αποτέλεσμα τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, τις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα και την αύξηση του βάρους αντί της απώλειας βάρους. Αν και αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, πρέπει επίσης να εξετάσετε εάν η τρέχουσα προσέγγιση όσον αφορά την διατροφή σας δουλεύει.

IMG_4692

3.Οι γυναίκες δεν έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική ορμόνη που βοηθά στην οικοδόμηση μυών και καίει το λίπος και σαφώς οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερη τεστοστερόνη. Αντ’ αυτής έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να χτίσουν μυς ή να κάψουν πολύ λίπος. Το κλειδί είναι να ρυθμίζουν τα οιστρογόνα και να το διατηρούν φυσιολογικά και ισορροπημένα.

Όταν τα οιστρογόνα είναι σε υπερβολική ποσότητα, μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες, να επιβραδύνουν το μεταβολισμό και να αποτρέψουν την καύση λίπους. Η διατήρηση ισορροπημένων οιστρογόνων μπορεί να ξεκινήσει με τη διατροφή σας. Η κατανάλωση άφθονων φρέσκων πράσινων λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, μαζί με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μεταβολιτών των οιστρογόνων που είναι τοξικές, μειώνοντας το συνολικό φορτίο οιστρογόνου.

Επιπλέον, αν και δεν μπορούν να έχουν τόσο πολύ τεστοστερόνη, οι γυναίκες έχουν ακόμα την ίδια ικανότητα να χτίζουν μυς ως άνδρες. Η πρωτεϊνική σύνθεση συμβαίνει με τον ίδιο ρυθμό στις γυναίκες, όπως και στους άνδρες. Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι αν και τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν σχεδόν διπλάσια στους άνδρες μετά από μια προπόνηση με βάρη από τις γυναίκες, η σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης ήταν 2,7 φορές υψηλότερη στις γυναίκες έναντι των ανδρών.

Συμπερασματικά αν και οι γυναίκες έχουν λιγότερη τεστοστερόνη και περισσότερα οιστρογόνα, μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν μυς – οπότε συνεχίστε να γυμνάζεστε!

 

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

No Comments

Leave A Comment