Widget Image
ΑρχικήΝέα & Πληροφορίες5 αλλαγές στην καθημερινότητά σας που θα σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος!

5 αλλαγές στην καθημερινότητά σας που θα σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος!

5 αλλαγές στην καθημερινότητά σας που θα σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος!

Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ο σημαντικότερος μη γενετικός παράγοντας για τον προσδιορισμό των σωματικών μας αναγκών, υπάρχουν πολλές αλλαγές που δεν σχετίζονται με τη διατροφή,που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε σημαντικά την προσπάθεια για απώλεια λίπους.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω πέντε απλές, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε στη ζωή σας για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε συνήθειες στον τρόπο ζωής σας που θα σας οδηγήσουν σε μια βιώσιμη, μακροχρόνια απώλεια λίπους.

IMG_4548

1.Να κάθεστε λιγότερο.

Το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι κάνουμε καθιστική  ζωή. Καθόμαστε κατά την διάρκεια της εργασίας μας,οι περισσότεροι καθόμαστε στα αυτοκίνητά μας από και προς την εργασία, καθόμαστε στον καναπέ μας όταν φτάσουμε στο σπίτι. Ήρθε η ώρα λοιπόν να το αλλάξουμε αυτό,να κουνηθούμε όσο μπορούμε!

Αυτά είναι τα προβλήματα της καθιστικής ζωής: οι γλουτοί σας απενεργοποιούνται, η στάση του σώματος επιδεινώνεται και οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, μειωμένο μεταβολισμό, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αυξημένο λίπος στην κοιλιά. Ενώ δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε το χρόνο μετακίνησης ή το χρόνο στο γραφείο μας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το χρόνο που κάθεστε,εκτός των δυο αυτών αναπόφευκτων δραστηριοτήτων.

Το να καθόσαστε όρθιοι στο γραφείο όσο μπορείτε,είναι  μια επιλογή για να κάθεστε λιγότερο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά κακά τα ψέματα δεν είναι καθόλου ρεαλιστική επιλογή. Απλά μπορείτε να σηκώνεστε και να περπατάτε λίγο κάθε 30 λεπτά,αυτό μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της καθιστικής ζωής στο μεταβολισμό σας.Οι έρευνες δείχνουν ότι η διακοπή  του καθιστικού σας χρόνου συνδέεται θετικά με μια πιο λεπτή μέση,με τον δείκτη μάζας του σώματος,τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο του αίματος. Μια σύντομη ορθοστασία  δύο λεπτών και η μετακίνηση κάθε μισή ώρα δεν θα βοηθήσει μόνο το σώμα σας, αλλά και τον εγκέφαλο σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακόμη και αν γυμνάζεστε τακτικά, μπορεί να μην αντισταθμίζεται η ζημιά που έχει προκληθεί στο σώμα σας από την καθιστική ζωή. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι βλαβερές συνέπειες της παρατεταμένης καθιστικής ζωής είναι ανεξάρτητες από τις προστατευτικές ιδιότητες της τακτικής, έντονης άσκησης.

2.Μετακινηθείτε από τον καναπέ σας και από το σαλόνι του σπιτιού σας.

Όταν έρχεστε σπίτι από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μερικές φορές απλά θέλετε να ανοίξετε την τηλεόραση και να ξαπλώσετε στον καναπέ.Αυτό είναι φυσικό,όπως όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε έναν τρόπο να αποσυμπιεστούμε και να ανακουφίσουμε τον εαυτό μας από τα άγχη της ημέρας.

Ποιος δεν θέλει να δει έναν αγώνα  ποδοσφαίρου η να κάνει ζάπινγκ,έτσι χωρίς λόγο?Ωστόσο, η επιστροφή στο σπίτι από την εργασία και το ξάπλωμα στο καναπέ  θα μπορούσε να καταστρέψει όλη τη σκληρή δουλειά που κάνετε με την διατροφή σας και τις προπονήσεις σας. Μπορεί από τον καναπέ πολύ γρήγορα να καταλήξετε στο κρεβάτι σας για ύπνο,πράγμα όχι καλό.Έτσι, θέστε όρια στην ώρα που κάθεστε στην τηλεόρασή σας και μείνετε συνεπής σε αυτά.Κάντε τη φυσική δραστηριότητα μέρος της αποσυμπίεσης από την εργασία σας. Κάντε μια βόλτα, πηγαίνετε στο πάρκο,αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για την καθημερινή σας προπόνηση,δεν έχει σημασία τι θα κάνετε,απλά προσθέστε κάποια δραστηριότητα τα βράδια σας.

IMG_4550

3.Ακολουθήστε προπονητική φιλοσοφία για απώλεια λίπους.

Αν ήσασταν ακόμα φοιτητής, δεν θα είχε νόημα να διαβάσετε οικονομικά για να περάσετε ενα μάθημα χημείας. Γιατί λοιπόν τότε να ακολουθειτε μια προπονηςη εντελως αντίθετη απο τον στόχο σας που ειναι η απώλεια λιπους?

Πηγαινετε συνέχεια στο γυμναστήριο εβδομάδα την εβδομάδα αλλά περιμενετε κάθε φορα διαφορετικά αποτελέσματα.Ήρθε η ώρα να επικεντρωθείτε στον σωστό τροπο για να εχετε αποτελεσματα που δεν ειναι άλλα απο την απώλεια λίπους.Εδώ θα αναφέρω δύο διαφορετικές μέθοδους και ασκησεις που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στην προπονηςη σας  για να κάψετε περισσότερο λίπος:

Πολυαρθρικές ασκήσεις: Ασκήσεις που λειτουργούν σε περισσότερες από μία ομάδες μυών,με κίνηση σε περισσότερες από μία αρθρώσεις. Βασικές ασκήσεις σε αυτή την περίπτωση είναι τα σκουωτς, τα πους απς, τα πουλ απς και οι προβολές. Αυτές οι ασκήσεις αυξάνουν τη ροή του αίματος, καίνε περισσότερο λίπος και οδηγούν σε μεγαλύτερη αύξηση της αντοχής από τις ασκήσεις απομόνωσης,όπως οι μονοαρθρικές ασκήσεις για παράδειγμα οι κάμψεις δικεφάλων. Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό; Ελέγξτε γιατί η προπόνηση με αντιστάσεις η κοινώς λεγόμενη προπόνηση με βάρη είναι πιο σημαντική από την κλασική αερόβια άσκηση για απώλεια λίπους.

Προπόνηση υψηλής έντασης μικρής διαρκείας (HISD).Από την πείρα μου σε επαγγελματίες αθλητές αλλά και απλούς ανθρώπους το HISD έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό για απώλεια λίπους από την κλασική αερόβια άσκηση!
IMG_45494.Κάντε περισσότερο ποιοτικό ύπνο.

Η λήψη κατάλληλης ποσότητας ύπνου κάθε νύχτα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού. Ο ύπνος συμβάλλει στη φυσική διατήρηση της σωματικής μάζας του σώματός σας μέσω πολλών διαφορετικών τρόπων. Για παράδειγμα, ακόμα και μια μόνο νύχτα στέρησης ύπνου μπορεί να σας κάνει να θέλετε περισσότερο φαγητό, ενώ περιορίζετε το πιο ορθολογικό κέντρο λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου σας. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η μη λήψη αρκετού ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης στρες) στο σύστημά σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολισμού και μειωμένα αποτελέσματα από τη σωστή διατροφή και άσκηση.

IMG_4547

5.Περπατήστε περισσότερο.

Ας πούμε ότι γυμνάζεστε για μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα και κοιμάστε κατά μέσο όρο επτά ώρες κάθε ημέρα. Αυτό θα σήμαινε ότι για το χρόνο που είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, χρησιμοποιείτε μόνο το 2,5% των ωρών που είστε ξύπνιοι για να προπονηθείτε. Έτσι λοιπόν το ερώτημα είναι τι κάνεις το άλλο 97,5% του χρόνου σου?

Αν ο στόχος σας είναι να κάψετε περισσότερο λίπος και να κρατήσετε τη μέση σας λεπτή,πρέπει να να κάνετε τακτικά και πράγματα έξω από το γυμναστήριο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί της κυλιόμενης σκάλας η του ασανσέρ,να περπατάτε ή να ποδηλατείτε για μικρές αποστάσεις και να μην χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο στην καθημερινότητα σας  και γενικά να είστε πιο ενεργοί.

Συμπέρασμα.

Όλοι γνωρίζουμε πως μπορούμε να πάρουμε  πιο υγιεινές αποφάσεις στη ζωή μας που τελικά θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας. Οι ακραίες αλλαγές στον τρόπο ζωής σπανίως οδηγούν σε βιώσιμα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σας προτείνουμε λοιπόν να αρχίσετε με μικρές αλλαγές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσετε τάσεις για μεγαλύτερες υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει γι ‘αυτό.

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

No Comments

Leave A Comment