Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΓιατί η άσκηση σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

Γιατί η άσκηση σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

Γιατί η άσκηση σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

 

 

Πάντα ακούμε ότι η άσκηση σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα με κάθε τρόπο. Από τον εγκέφαλο μέχρι τους πνεύμονες , μπορείτε να επωφεληθείτε από λίγη άσκηση κάθε μέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα για εσάς μέχρι να αρχίσετε να ασκείστε. Υπάρχουν αλλαγές που θα αισθανθείτε αμέσως που θα σας κάνουν να αισθανθείτε ικανοποίηση και θα σας δώσουν κίνητρο αλλά και αλλαγές μακροπρόθεσμες που θα κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη και πιο όμορφη.

Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει με μια αθλητική δραστηριότητα είναι ότι η καρδιά σας γίνεται όλο και δυνατότερη. Αυτό φαίνεται αμέσως γιατί παρατηρείτε τις αναπνοές σας να γίνονται ευκολότερα με την πάροδο των προπονήσεων. Και αυτό γιατί δυναμώνοντας οι μύες σας με την άσκηση παύουν να επιβαρύνουν την καρδιά σας με αποτέλεσμα η καρδιά να έχει λιγότερο έργο να παράγει με τελικό αποτέλεσμα την επιβράδυνση της καρδιακή σας συχνότητας .

IMG_5835

Από την άλλη μεριά δυναμώνει και η καρδιά σας γιατί και αυτή είναι ένας μεγάλος μυς, τα αιμοφόρα αγγεία σας γίνονται πιο ελαστικά, αυτό είναι πραγματικά καλό, γιατί έχει ως συνέπεια ότι η αρτηριακή σας πίεση να είναι χαμηλότερη.

Επιπλέον, καίτε θερμίδες γεγονός που συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους σας. Το σώμα σας τυπικά χρησιμοποιεί πρώτα τους υδατάνθρακες από την τροφή σας για καύσιμο ύλη και όταν εξαντλήσει αυτή την πηγή ενέργειας τότε ανατρέχει στο αποθηκευμένο λίπος ως καύσιμο ύλη.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το ισοζύγιο των θερμίδων που λαμβάνεται απο την τροφή σας με τις θερμίδες που καίτε είναι αρνητικό τότε χάνεται βάρος, αν είναι θετικό τότε παίρνετε βάρος. Τις παραπάνω θερμίδες που δεν χρησιμοποιείτε, το σώμα τις αποθηκεύει υπό μορφή λίπους, σαν λιπώδη ιστό στις λιποαποθήκες  σε περίπτωση που τις χρειαστεί στο μέλλον.

2

 

Εκτός από την ευκολότερη αναπνοή, χαμηλότερο παλμό,  χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και οτιδήποτε άλλο, βελτιώνεται επίσης και η λειτουργία του εγκεφάλου, γιατί η άσκηση βελτιώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Βοηθά επίσης τον οργανισμό να απελευθερώσει ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι δυνατότητες μάθησης και μνήμης. Θα αισθανθείτε αυτές τις βελτιώσεις αρκετά γρήγορα, ακόμα κι αν δεν βλέπετε αλλαγή στο σώμα σας.

Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να περιμένετε να αισθανθείτε πιο υγιείς και δυνατότεροι μετά από δύο με τρεις εβδομάδες άσκησης (μαζί με μια σωστή διατροφή).  Ωστόσο, μπορεί να μην δείτε σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη των μυών ή την απώλεια βάρους (ανάλογα με τους στόχους σας) μέχρι τους πρώτους μήνες.

 

Ουσιαστικά, όταν αρχίζετε να ασκείστε, αισθάνεστε καλύτερα επειδή ο εγκέφαλος και το σώμα σας μπορούν να κάνουν περισσότερα έχουν δηλ. πιο έντονη δραστηριότητα. Ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μειώνονται, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες και σας δίνει περισσότερη ενέργεια. Ο εγκέφαλός σας επωφελείται από το πρόσθετο οξυγόνο για να σας βοηθήσει να εκτελέσετε βασικές εργασίες ευκολότερα.

3

Συμπέρασμα, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε μια αθλητική δραστηριότητα σε οποιαδήποτε ηλικία και να βρίσκεστε, σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση και να είστε, τα οφέλη είναι πολλά και για το σώμα σας και για το πνεύμα σας αλλά και γενικότερα για μια πιο καλύτερη, υγιέστερη και ποιοτικότερη ζωή.

Mitsaris Kostas

Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment