Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΠοια προπόνηση είναι η κατάλληλη για απώλεια βάρους – κάψιμο λίπους.

Ποια προπόνηση είναι η κατάλληλη για απώλεια βάρους – κάψιμο λίπους.

Ποια προπόνηση είναι η κατάλληλη για απώλεια βάρους – κάψιμο λίπους.

Η απώλεια βάρους απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την προπόνηση που θα πρέπει να κάνετε, γιατί θέλετε να καταναλώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες, αυτό βέβαια θεωρητικά θα συμβεί με προπόνηση μεγαλύτερης διαρκείας.
Για αυτό τον λόγο επειδή σε προπόνηση μεγαλύτερης διάρκειας συμμετέχουν οι κόκκινες μυϊκές ίνες κατά κύριο λόγο από ότι οι λευκές μυϊκές ίνες εκεί θα πρέπει επικεντρωθείτε όσον αφορά την προπόνηση σας. Μεγαλύτερη καύση θερμίδων σημαίνει ότι πρέπει να ασκείστε για μεγαλύτερη διάρκεια. Εάν επιλέξετε να κάνετε σπριντ για μερικές εκατοντάδες μέτρα στη προπόνηση σας, λειτουργούν μόνο οι λευκές μυϊκές ίνες και χρησιμοποιούν κυρίως υδατάνθρακες για καύσιμο ύλη και κατά συνέπεια δεν καίτε πολύ λίπος που αυτό είναι το ζητούμενο.
Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιήσετε ένα ελλειπτικό ή ένα διάδρομο και επιλέξετε ένα πρόγραμμα για κάψιμο λίπους τότε θα δείτε ότι η ένταση θα γίνει χαμηλότερη και η διάρκεια μεγαλύτερη.

Που θέλω να καταλήξω με αυτό?
Στο ότι μεσαίας έντασης – μεγαλύτερης διάρκειας προπονήσεις βασίζονται στις κόκκινες μυϊκές ίνες και ευνοούν την καύση λίπους.
Βέβαια δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι για τίποτεγιατί ναι μεν η προπόνηση μεσαίας έντασης – μεγαλύτερης διάρκειας ευνοεί την καύση λίπους πρέπει πάντα να γίνετε ένας συνδυασμός. Δηλ. να γίνετε συνδυασμός προπονητικών μεθόδων.
Επειδή το ζητούμενο σε ένα πρόγραμμα προπόνησης πάντα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καύση θερμίδων κυρίως από το λίπος και όχι από τον μυϊκό ιστό για αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα ισορροπία στην προπόνηση μας και μια προπόνηση μέτριας έντασης δηλ.60%-80% του μέγιστου καρδιακού παλμού και διάρκειας μέχρι 40-50 λεπτά είναι το ιδανικό και βέβαια ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης και του σταδίου προπόνησης του αθλούμενου.

Μερικές φορές μέτρια ένταση για κάποιον που ξεκινάει τώρα είναι μεγάλη ένταση, για αυτό λοιπόν παίζει ρόλο το στάδιο προπόνησης, αν είναι λοιπόν σε πρώιμο στάδιο καλό θα ήταν η επιλογή μιας χαμηλής έντασης προπόνηση και σίγουρα μικρότερης διάρκειαςΠρακτικά αν μετά από ένα δεκάλεπτο αισθάνεστε ελαφρύ ίδρωμα και η αναπνοή σας δυσκολεύει, είστε μέσα στα όρια.
Έτσι λοιπόν η απάντηση σε τι προπόνηση πρέπει να επιλέξετε είναι πολύ απλά αυτή που μπορείτε να χειριστείτε ανάλογα με το σε ποιο στάδιο βρίσκεστε.
Φυσικά έκτος από την προπόνηση βασικό συστατικό της επιτυχίας απώλεια βάρους – κάψιμο λίπους είναι και η διατροφή.
Μια διατροφή υψηλής πρωτεϊνικής άξιας είναι ότι πιο κατάλληλο, κεφάλαιο το οποίο έχω αναλύσει σε άλλα μου άρθρα.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν μια προπόνηση  μέτριας έντασης – μεγάλης διάρκειας είναι ότι καλύτερο για κάποιον που ξεκινάει την προσπάθεια του για απώλεια βάρους – κάψιμο λίπους.

Mitsaris Kostas

Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

 

Σχόλια

Leave A Comment