Widget Image
ΑρχικήΝέα & ΠληροφορίεςΝΕΡΟ. Τόσο σημαντικό αλλά και τόσο αγνοημένο.

ΝΕΡΟ. Τόσο σημαντικό αλλά και τόσο αγνοημένο.

ΝΕΡΟ. Τόσο σημαντικό αλλά και τόσο αγνοημένο.

Το νερό έχει έναν ιδιόμορφο ρόλο ως διατροφικό στοιχείο επειδή κατά μίαν έννοια δεν είναι διατροφικό στοιχείο και από την άλλη έχει ενεργό και σημαντικό ρόλο στην διατροφή μας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός  ότι διατροφικό στοιχείο είναι αυτό το οποίο βρίσκεται στην τροφή μας , μας δίνει ενέργεια και δημιουργεί καινούρια κύτταρα στο σώμα μας. Το νερό λαμβάνει βασικό και ενεργό μέρος σε κάθε βασική λειτουργία του σώματός μας περιλαμβανομένου της ρύθμισης της θερμοκρασίας, της κυκλοφορίας του αίματος, του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος και της καταστροφής των αποβλήτων του σώματος.
IMG_0653
Ένας άλλος σημαντικός λόγος που κάνει το νερό πολύ βασικό είναι ο έλεγχος του βάρους, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό σε ένα υπέρβαρο άτομο, κοντρολάροντας την όρεξη και βοηθώντας το σώμα να ενεργοποιήσει το συσσωρευμένο λίπος του σώματος και να το χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη.
Εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο και έχει πρόβλημα κατακράτησης νερού, η θεραπεία είναι το αντίθετο από αυτό που συνήθως κάνει δηλ. πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση νερού. Τα υπέρβαρα άτομα που έχουν στην αρχή μεγαλύτερο μεταβολικό φόρτο χρειάζονται περισσότερο νερό από τα αδύνατα. Γυναίκες που έχουν πρόβλημα κυτταρίτιδας στους γοφούς και στα πόδια θα εκπλαγούν με τα θετικά αποτελέσματα που θα έχουν αν αυξήσουν την πρόσληψη νερού.
Κάθε άτομο αδύνατο ή υπέρβαρο χρειάζεται αρκετό νερό κάθε μέρα. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο νερό χάνει ένα άτομο σε καθημερινή βάση χωρίς να κάνει κάποια αθλητική δραστηριότητα. Ένα μετρίου βάρους άτομο χάνει περίπου 2 ποτήρια (500ml) κατά την διάρκεια μιας κανονικής εφίδρωσης, το σύστημα που ελέγχει την θερμοκρασία. Άλλα 2 ποτήρια εκπνέονται ως ατμός κατά την διαδικασία της αναπνοής. Το εντερικό σύστημα και τα νεφρά χρησιμοποιούν μαζί 6 ποτήρια την ημέρα. Το σύνολο είναι 10 ποτήρια(2.5 L) και σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το νερό που χάνει κανείς από την εφίδρωση μιας βαριάς προπόνησης.
Ποσοστό από αυτό το νερό αναπληρώνεται από διάφορες τροφές σε υγρή μορφή όπως σούπες, αναψυκτικά κοκταίηλς αλλά και από φρούτα και λαχανικά.  Αλλά δεν αρκούν αυτές οι τροφές για να συμπληρώσουμε το απαιτούμενο νερό σε καθημερινή βάση. Ένα μέσο άτομο πρέπει να πίνει το λιγότερο 6-8 ποτήρια την ημέρα καθαρό νερό χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα ποτά.
IMG_0652
Ένα άλλο θέμα που θέλω να αναλύσω είναι πότε πρέπει να πίνουμε νερό. Συνήθεια όλων σχεδόν είναι να πίνουμε νερό κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά τα γεύματα. Πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού με τα γεύματα είναι ο λάθος τρόπος να δώσουμε στον οργανισμό μας το απαιτούμενο νερό. Όταν το στομάχι μας είναι γεμάτο από τροφές λαμβάνει χώρα η διαδικασία της πέψης  κατά την οποία γαστρικά υγρά του στομάχου διαλύουν τις σύνθετες ενώσεις σε απλούστερες, έτσι ώστε να προωθηθούν στο λεπτό έντερο και να απορροφηθούν από τους χημικούς υποδοχείς. Πίνοντας νερό με τα γεύματά μας τα γαστρικά υγρά χάνουν την δραστικότητά τους , με αποτέλεσμα η πέψη να μην γίνεται σωστά και να έχουμε για αρκετή ώρα ένα αίσθημα φουσκώματος. Πρέπει να γίνει συνήθεια σε όλους να πίνουν νερό ή 15 λεπτά πριν το γεύμα ή 60 μετά. Τώρα εάν κάποιος έχει συνηθίσει να πίνει κάτι με το γεύμα του, η καλύτερη λύση είναι ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί. Το κόκκινο κρασί επιταχύνει και βοηθάει την πέψη, συμβάλλει στην διάσπαση των λιπών και παρέχει ποσότητα σιδήρου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών κυττάρων.
Ελπίζω με όλα τα παραπάνω να έγινε κατανοητό το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας το νερό αλλά και το πόσο αγνοημένο είναι και πιστέψτε με αν μετρήσετε πόσα ποτήρια νερό πίνετε την ημέρα θα δείτε ότι δεν είναι αρκετά, γι αυτό ξεκινήστε από τώρα μεγαλύτερη κατανάλωση νερού. Τα οφέλη θα είναι άμεσα και πολλά.

Mitsaris Kostas 
Certified Personal Trainer 
Sport&Fitness Nutrionist

Σχόλια

Leave A Comment